Hočevar: Božić najcelovitije nadahnuće

VIDEO K9: „Ako želimo da budemo srećni, Božić nam najjasnije pokazuje pravac u kojem moramo ići“, rekao je beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar povodom Božića, koji se prema Gregorijanskom kalendaru, obeležava 25. decembra.

0
15

Božić je najcelovitije nadahnuće svim ljudima i večnim tražiteljima sreće, ali i večnim gunđalima i večno nezadovoljnim bićima, poručio je beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar u Božićnoj poslanici povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika koji se, prema Gregorijanskom kalendaru, slavi 25. decembra.

Kako je naveo, „rođenje Sina Božijeg govori da nije istina da ne postoji čist vazduh i čista voda, govori i da imamo lek za sve bolesti, kao i da postoji nepodeljeno nadahnuće za baš sve ljude u svim dolinama naše planete“.

Nadbiskup Hočevar je istakao da kada kažemo da je pred nama slavlje Božića „ne mislimo prvenstveno na kalendar, niti na neki određeni plan našeg godišnjeg i životnog ritma“.

„Božić nam govori da se Večnost preselila u baš našu sadašnjost, u trošnu zemaljsku posudu kakvo je naše telesno srce, koje može u sebe primiti i u sebi nositi svu sreću, ljubav i večnost, svu neograničenost i svu najčistiju lepotu Neba, samog Boga“, rekao je nadbiskup Hočevar.

U božićnoj četitki pogavaru Srpske pravoslavne crkve patrijarhu Porfiriju on mu je zahvalio na nedavanoj poseti nadbiskupiji, povodom praznika, napominjući da „puno znači i nadahnjuje nove korake“.

U božićoj čestitki koju je nadbiskupu Hočevaru uputio patrijarh Porfirije, naveo je da je „Bogomladenac Isus, prvi put zaplakavši u tišini vitlejemske pećine, svojim rođenjem nagovestio radost, a ne plač, svetlost, a ne tamu, Carstvo Božije, a ne carstvo smrti i truleži“. Hočevar je čestitao praznik „braći i sestrama istočne tradicije: Mir Božiji – Hristos se rodi“.

Nadbiskup Hočevar služiće na Badnji dan, 24. decembra, u beogradskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije misu u 22, a na Božić u 10 časova u Crkvi svetog Ante.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.