Hoće li zakon zaštititi potrošače?

VIDEO K9: Do kraja godine trebao bi biti usvojen novi Zakon o zaštiti potrošača u Srbiji, a do 2024. i Strategija zaštite potrošača, najavila je nedavno državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić. Pojedine odredbe novog zakona mogle bi, međutim, biti bolje formulisane, smatra Mladen Alfirović, pravni savetnik u Udruženju za zaštitu potrošača Vojvodine.

0
147

Ministarstvo trgovine, prema rečima državne sekretarke Tatjane Marić, dostavilo Evropskoj komisiji na usvajanje poslednju verziju pregovaračke pozicije za poglavlje 28 koje se odnosi i na zaštitu potrošača, a fokus u novom zakonu biće na elektronskoj trgovini.

Takođe će, prema njenim rečima, biti uvedeni novi mehanizmi zaštite u unapređen Nacionalni registar potrošačkih prigovora. Renomirana udruženja potrošača, međutim imaju zamerke na pojedine predloge izmena novog zakona, naročito onih koji smanjuju uslove za registraciju novih udruženja.

“Samo da kažemo šta još oni hoće da izbrišu. D predstavnici udruženja, odnosno saveza poseduju odgovarajuće iskustvo, stručnost i veštinu za obavljanjedelatnosti. Dakle, ne treba iskustvo, ne treba stručnost, ne treba veština, ne treba kapacitet, kadrovski, tehnički, materijalni, zapravo, svako može da se bavi zaštitom potrošača, ako ove izmene i dopune prođu. zato je naš apel na one koji donose zakon da se ovo po svaku cenu mora sprečiti”, rekao je Alfirović.

Usvajanje ovakve odredbe zaštitu potrošača u Srbiji unazadilo bi za 10 godina, smatra Alfirović.

Izjava: Izjava: Mladen Alfirović, pravni savetnik
3836 Sada, kada se menja Zakon o parničnom postupku………podigla njegova popularnost 3902

Sporne su, kako je rekao i uslovi za formiranje i ingerencije komisija za reklamacije i savetodavna tela. Podsetimo, predlog za unapređenje zakonodavnog okvira u oblasti zaštite potrošača u skladu sa novim direktivama EU, kao i predlog petogodišnje strategije zaštite potrošača Ministarstvo trgovine izradili u okviru projekta “Dalji razvoj zaštite potrošača u Srbiji” u koji je iz pretpristupnih fondova EU uloženo 1,42 miliona evra.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.