Hoće li Novi Sad dobiti spomen-ploču poginulim hrvatskim braniteljima?

644

“Udruga hrvatskih branitelja domovinskog rata 91.” iz Koprivnice podnela je zahtev da se u Novom Sadu, negde na istaknutom mestu, postavi spomen ploča u čast i slavu svim poginulim hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je danas da neće prihvatiti ovaj zahtev i da mu nije jasno šta se time želi postići i zbog čega je baš Novi Sad odabran kao grad u koji bi trebalo postaviti takvo spomen obeležje.

“Ne osporavam ničije pravo pa ni pomenute udruge da iznese svoj stav, ali ne vidim na koji bi način tako nešto doprinelo unapređenju dobrosusedskih i partnerskih odnosa između naše dve države i mislim da nije politički realno da se takvo spomen obeležje postavi u Novom Sadu”, rekao je Vučević.

On je naglasio da u Novom Sadu živi veliki broj izbeglih i prognanih sa prostora cele bivše Jugoslavije i da je i zbog toga nelogično što je navedena “Udruga” odabrala baš Novi Sad za grad u kome bi, po njima, trebalo postaviti spomen ploču.

Vučević je podsetio da je pre nekoliko meseci u Novom Sadu primio gradonačelnika Vukovara, koji je prvi put došao u Novi Sad. Ovaj grad je i na taj način pokazao da želi da razvija dobrosusedske odnose, rekao je Vučević i ponovio da postavljanje te spomen-ploče nije realno i da će on taj zahtev odbiti.

U zahtevu, koji je potpisao predsednik “Udruge hrvatskih branitelja domovinskog rata 91.” Mladen Pavković, navodi se da bi “na ploči prigodno pisala samo jedna rečenica – Svim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima i civilima u obrambenooslobodilačkom Domovinskom ratu 1990-1996. da se ne zaborave”.

“Naša inicijativa isključivo poštuje temeljne premise odnosa prema žrtvama, pa je i iz tog razloga treba poštovati kao humani i humanistički čin. Ne vidimo nikakvog razloga da se uz Vašu pomoć ne ostvari naša inicijativa, tim pre što ni Udruga sudionika oružanih sukoba na prostorima bivše Jugoslavije iz Novog Sada, na čijem je čelu Željko Vukelić, nije imala nikakvih problema prigodom nedavnog dolaska u Hrvatsku, odnosno Donju Žirovnicu kod Dvora na Uni”, kaže se u zahtevu.

Iz “Udruge” poručuju da im je želja da spomen-ploču postave 18. novembra ove godine, na dan, kako navode, “okupacije Grada Vukovara”.

U zahtevu se objašnjava da bi se postavljanje spomen-ploče obavilo “dostojanstveno i mirno, bez ikakvog politiziranja i provociranja koje bi moglo prouzrokovati nemile događaje”.

“Na taj način podsetili bi i sve Vaše građane, a poglavito mlade, na jedan rat, njegove žrtve, te na razdoblje za koje verujemo da se više nikada neće ponoviti”, piše u zahtevu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.