Hitne mere za spašavanje života

VIDEO K9: Novine koje je doneo novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici počele su i da se primenjuju u praksi za ovih petnaestak dana od kada je zakon stupio na snagu. To je zakon koji se odnosi na situacije neposredne opasnosti i on ne može reši životne probleme žrtve nasilja, niti je to njegova namena, rekla je doktorka Nada Padejski Šekerović u emisiji Otvoreni ekran.

0
642

Nekoliko je novih mera novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici koje mogu doneti suštinske promene u odnosu na dosadašnju praksu zaštite žrtava i tretiranja nasilnika, rekla je rukovoditeljka Sigurne ženske kuće u Novom Sadu, koja je kao najvažniju izdvojila hitne mere koje izriču policijski službenici.

“Svakako da je najvažnija novina mera zabrane prilaska i kontaktiranja žrtava od strane počinioca nasilja i njegovo udaljavanje iz zajedni čkog mesta stanovanja nezavisno od toga ko je vlasnik mesta stanovanja. Dakle, hitne mere koje, u okviru naređenja izriče policijski službenik su prva i najznačajnija novina koju donosi zakon”, kazala je  Padejski – Šekerović.

Druga novina se tiče formiranja grupa za koordinaciju i saradnju koju će činiti predstavnici Centra za socijalni rad, Osnovnog javnog tužilaštva, policije i predstavnika drugih institucija, prosvetnih, zdravstvenih i drugih koji su uključeni u izradu individualnog plana zaštite žrtve nasilja u porodici.

“Treća novina odnosi se na obavezu prijavljivanja nasilja u porodici koja se tiče i građana i policijskih službenika. Neophodno je da svi koji imamo saznanja o nasilju u porodici to nasilje i prijavimo. I poslednja novina koju donosi zakon je evidencija žrtava i počinilaca nasilja u porodici, kako bi društvo moglo da ima adekvatan registar, adekvatne informacije i sveobuhvatne statističke podatke koji su na jedinstven način obrađeni i na taj način da budemo upoznati koliko ima žrtava, koliko počinilaca i sa kakvim problemom se mi suočavamo u našoj zemlji kada je reč o nasilju u porodici”, rekla je  Padejski – Šekerović.

Zakon o sprečavanju nasilja u porodici odnosi se na situacije neposredne opasnosti, kada se donese procena da počinilac nasilja ima nameru da prvi put počini nasilje ili da to nasilje ponovi i on ne može da reši celokupnan život žrtve nasilja.

Namera zakona jeste izrada plana zaštite žrtve nasilja i dalje praćenje situacije u kojoj se ona nalazi, istakla je Padejski – Šekerović, ali je prvenstveno usmeren na izricanje hitnih mera kada za to postoji osnova. Njegova namera je sprečavanje eskalacije nasilja, sprečavanje situacija u kojima počinilac u besu ili afektu počini nasilje ili ubistvo.

“Kako to u praksi izgleda? Kada neko prijavi nasilje u porodici policiji, nadležni policijski službenik prikuplja podatke i procenjuje rizik o celoj toj situaciji. Prikuplja podatke od centra za socijalni rad i grupe za koordinaciju i saradnju i razmišlja o tome koliko je visok rizik u toj situaciji. Izuzetno je važno pri proceni rizika da policijski službenik ima informacije o tome da li je da li je taj počinilac prethodno činio nasilje, da li je ta porodica možda u procesu razvoda i definisanja starateljstva nad decom, da li taj počinilac ima već izrečene mere zaštite od nasilja u porodici, da li je on činio druga krivična dela sa elementima nasilja, da li upotrebljava alkohol ili drogu, da li preti ubistvom ili samoubistvom”, precizirala je ona.

Na osnovu te procene policija u formi naređenja izriče jednu ili dve hitne mere koje previđa novi zakon. Počinioca nasilja policija može da zadrži do osam sati, tokom kojih se obraćaju nadležnom tužilaštvu koje, opet, ima 24 sata da, na osnovu prikupljenih podataka, kontaktira osnovni sud sa predlogom za produženje hitnih mera do 30 dana.

Postoji pravo žalbe na odluku osnovnog suda, navela je Padejski – Šekerović, ali žalba u ovom slučaju ne odlaže izvršenje hitnih mera.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.