Hirurško lečenje gojaznosti

VIDEO K9: U Vojvodini je više od 56 odsto stanovnika gojazno i predgojazno i među odraslima i među decom, rečeno je na promociji knjige "Hiruško lečenje gojaznosti: od barijatrijske do metaboličke hirurgije", autora Snežane Polovine i Miloša Bjelovića.

0
1228

Hirurgija nije lek za gojaznost, već samo jedna od terapijskih opcija koja može da pomogne pacijentu da promeni životni stil, ali ne i da reši problem gojaznosti, istakao je hirurg i autor knjige Miloš Bjelović.

“Onog trenutka kada pacijent to shvati i kad je spreman da uđe u novu fazu života, gde nema prejedanja, gde nema slatkiša, gde se način života u kome se fizički ne radi ništa, menja načinom života gde se jede više povrća, manje mesa, manje masnog, gde se više fizički pacijent aktivira. U tom smislu hirurgija ima velikog značaja i svi oni koji to tako shvate, dođu do one težine koju su zacrtali. Oni koji očekuju da će operacija sve da reši bez ikakvog njihovog angažovanja, neće imati dobar efekat ni posle hirurške intervencije”, naveo je dr Miloš Bjelović.

Bjelović je rekao da je hirurško lečenje gojaznosti velika i zahtevna operacija, ali da se ona danas uspešno radi laparaskopski.

“Gojaznost se leči pre svega primenom odgovarajuće dijetske ishrane, povećanjem nivoa fizičke aktivnosti, primenom odgovarajućih lekova farmako terapije, a postoje jasno utvrđena pravila, kada se sprovodi i hirurško lečenje gojaznosti, koje je danas toliko usavršeno sa procedurama da se beleže i povoljni rezultati, ne samo u redukciji prekomerne telesne mase nego i u prisutnim komorbiditetima”, rekla je prof. dr Edita Stokić, pomoćnica direktora za zdravstvo KCV.

Stokić je upozorila da, ukoliko se ništa ne promeni, do 2030. godine gojazno će biti pola Evropljana.

Prema rečima autorke Snežane Polovine, knjiga je prerasla u udžbenik i namenjena lekarima na specijalizaciji, specijalistima i studentima koji treba da se upoznaju sa problemom barijatrijske hirurgije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.