Hiljade izbeglica u Nemačkoj, sledi raspodela

Hiljade izbeglica koje su noćas iz Mađarske preko Austrije stigle u Nemačku, uglavnom, na železničku stanicu u Minhenu, biće još ovog vikenda rapsoređene po nemačkim pokrajinama, saopštilo je nemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova, prenose danas nemački mediji.

695

Izbegelice, uglavnom, iz Sirije, Avganistana, Iraka i drugih kriznih područja, koje su noćas na železničkoj stanici u Minhenu dočekane aplauzom, biće raspodeljenje po pokrajinama, bez opcije da za nekoliko dana ponovo budu premeštane u neke nove prihvatne centre, navode mediji i prenose da je jedan Deo upućen u Dortmund, Diseldorf, Drezden i druge gradove.

Ministar za socijalnu politiku Bavarske, odakle su kancelara Angelu Merkel zbog dogovora sa Mađarskom i Austrijom o prihvatu oko 8 000 ljudi žestoko kritikovali, Emilija Miler, pozvala je danas  Evropu da ne ostavi Nemačku samu da rešava izbeglički problem.

“Nama je potrebna podrška cele Evrope, dalje ovako ne ide”, rekla je Miler, prenose mediji i navode da će tokom vikenda izbeglice biti raspoređene po čvrstom pravilu takozvanom “Kenigšstajner ključu” koji se odnosi na broj stanovnika određene pokrajine i finansijske potencijale.

Najveći broj izbeglica ove godine trebalo bi da bude smešten u Severnoj Rajni Vestfaliji, najmnogoljudnijoj pokrajini sa  više od 18 miliona stanovnika, a za njom sledi Bavarska, pa Baden-Virtemberg, dok bi najmanja kvota izbeglica trebalo da bude u Bremenu, Saru i Meklenburg-Prednjoj Pomeraniji.

Nemačka železnica, koja je stavila svoj personal i vozove na raspolaganje, saopštila je da će se i dalje angažovati da planirani broj izbeglica stigne u Nemačku.

Ovaj dogovor Merkelove sa predstavnicima Mađarske i Austrije o davanju dozvole za ulazak izbeglicama naišao je na kritiku u redovima bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU), “sestrinske” partije njene svenemačke Hrišćansko-demokratske unije zu ocenu da je to pogrešan Signal.

Iz redova CSU rečeno je da dozvolu da se izbeglicama dozvoli ulazak u Nemačku Merkelova nije dogovorila sa nemačkim pokrajinama, prenose mediji.

Dortmund: Desničari demonstrirali protiv izbeglica

U Dortmundu, gde se danas očekuje dolazak  1.400 izbeglica iz Mađarske, desničari su tokom noći demonstirali, javljaju nemački mediji, navodeći da je policija upotrebila “biber-sprej” kako bi okončala okupljanje i izbegla sukobe sa nasilnim levičarima, koji su se, takođe, bili okupili u gradu.

U demonstracijama je najmanje jedna osoba povređena, a jedna uhapšena iz redova levičara, prenose mediji. Poziv na okupljanje desničara poslala je partija Desnica, javljaju mediji i ukazuju da će u Severnoj Rajni Vestfaliji, gde je grad Dortmund, biti rasporođen najveći broj izbeglica, pridošlih iz Mađarske.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.