Hiljade građana Francuske na ulicama, sukob demonstranata i policajaca, zapaljen automobil

Hiljade građana Francuske, koji se protive nepopularnom planu predsednika Emanuela Makrona da podigne starosnu granicu za odlazak u penziju, ponovo su danas protestovale širom zemlje.

0
22

U Parizu su hiljade prošetale označenom protestnom rutom, a neki demonstranti su sa upaljenim bakljama krenuli ka zgradi Ustavnog saveta, koji sutra treba da odluči da li će poništiti delove ili ceo zakon o penzionom sistemu. Taj zakon je vlada usvojila 20. marta, iskoristivši ustavno pravo da zaobiđe glasanje u parlamentu.

Demonstranti koji su krenuli ka Ustavnom savetu naišli su na veliki broj policijaca ispred zgrade, gde su drugi učesnici protesta nekoliko sati ranije bacili kese pune smeća.

Na protestu u Parizu došlo je do sukoba demonstranata i policajaca koji su bacali suzavac.

Policija je navela da su bezbednosne snage intervenisale u Parizu kako bi sprečile vandale da opljačkaju radnju, i uhapsile 15 ljudi. Među demonstrante se, prema navodima policije, ubacilo i nekoliko stotina “radikalnih elemenata”, kao i na prethodnim protestima.

Iako protesti i štrajkovi radnika često dovode do poremećaja u javnom prevozu u Parizu, metro je danas uglavnom radio bez problema. Hiljade su danas izašle i na ulice Tuluza, Marseja i drugih gradova. Tenzije su porasle na protestima u Bretanji, posebno u Nantu i Renu, gde je zapaljen automobil.

U Francuskoj su uz proteste najavljeni i novi štrajkovi, između ostalog, i sakupljača smeća. Zbog njihovog prethodnog štrajka, prošlog meseca, ulice Pariza su danima bile pune đubreta.

Više od 100 radnika železnice prošlo je tokom današnjeg protesta pariskom ulicom sa prodavnicama luksuzne robe, i upalo u kancelarije brenda LVMH.

Levičarski sindikat CGT, okosnica protestnog pokreta koji se protivi Makronovom planu da poveća starosnu granicu za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine, najavio je danas da će mobilizacija građana biti nastavljena “u ovom ili onom obliku” dok sporni zakon ne bude povučen.

Makron je prvobitno odbio zahtev da se sastane sa predstavnicima sindikata, ali je juče, tokom posete Holandiji, predložio “razmenu” radi razgovora o daljim koracima posle odluke Ustavnog saveta. Za sada nije bilo zvaničnog odgovora na njegovu ponudu.

Sindikati su se nadali da će na ulice danas izaći veliki broj građana, radi jačeg pritiska na vladu i članove Ustavnog saveta.

Istraživanja javnog mnjenja kontinuirano pokazuju da se većina Francuza protivi reformi penzionog sistema, koja, uz povećanje minimalne starosne granice za odlazak u penziju, predviđa i da su 43 godine radnog staža neophodne za dobijanje pune penzije.

Vlada tvrdi da je reforma neophodna kako bi penzioni sistem ostao solventan, budući da je francusko stanovništvo u proseku sve starije i da se očekivani životni vek produžava.

(Beta)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.