“Hilandaru u pohode” u Matici srpskoj

VIDEO K9: Povodom 18 godina od velikog požara u Hilandaru, u Matica srpskoj su u sredu priređeni prigodna izložba i predavanje umetničkog fotografa Rajka Karišića, „Hilandaru u pohode.“

0
63

Izložba „Hilandaru u pohode“ Rajka Karišića koja je u sredu predstavljena u Matici srpskoj, kroz fotografije i predavanje autora dočarala je prisutnima znamenja, čudesa i legende ovog mesta, kao i izgled Hilandara nakon požara u noći između 3. i 4. marta 2004. 

U manastiru na Svetoj Gori vatra je tada potpuno uništila gostoprimnicu, igumanske prostorije, deo monaških ćelija, administrativne prostorije, Beli konak iz 17. veka i malu crkvu iz istog perioda, ali su monasi uspeli da spasu najvrednije relikvije.

Izgoreli su konaci od kojih neki potiču iz 14. veka i četiri paraklisa.

Vatrena stihija je zahvatila severozapadni i severoistočni deo manastirskih zdanja u kojima je nestala i poznata kompozicija Paje Jovanovića “Krunisanje cara Dušana”, kao i ‘Portret kralja Aleksandra’.

Do sada je  Hilandar već skoro obnovljen, u šta je, prema nekim procenama, uloženo više od 20 miliona evra.

Karišić je je predstavio i fotografije srpske svetinje još iz 2003. godine kada je prvi put boravio na Svetoj gori i bio jedan od retkih koji je načinio slike manastira i pre i posle požara.

Ovaj fotograf je boravio 45 puta na Hilandaru, a uskoro ponovo planira da poseti ovo sveto mesto.

Do sada je imao blizu 50 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu i više od 80 autorskih fotomonografija, uz aktivno učešće u izradi više od deset drugih monografija.

Aktivno je učestvovao u radu oko sedamdeset likovnih kolonija i saborovanja.

Član je mnogih likovnih udruženja kao i Udruženja novinara Srbije, a za svoj sveukupni rad na polju umetničke i primenjene fotografije Karišić je dobio više desetina nagrada i priznanja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.