Hemofilija – retka bolest

VIDEO K9: Svetski dan hemofilije koji se planetarno obeležava 17. aprila u Novom Sadu je obeležen danas i to na dva mesta, u Kliničkom centru Vojvodine i na Medicinskom fakultetu.

0
2202

Hemofilija i drugi nasledni poremećaji zgrušavanja krvi spadaju u retke bolesti, a u Vojvodini ima 150 ljudi koji imaju problema sa zgrušavanjem krvi, a njih 85 su oboleli.

Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo i Pokrajnska vlada nakon osnivanja kabineta za hemofiliju 2011. godine inicirao koncipiranje multidisciplinarnog pristupa lečenju, dijagnostici i brizi o obolelim pacijentima osnivanjem Centra za hemofiliju.

“On podrazumeva jedan timski rad hematologa kabineta za hemofiliju, hirurga različitih vrsta specijalnosti, na prvom mestu ortopeda i specijalistu oralne hirurgije, fizijatra i psihologa i srednjeg medicinskog kadra tog profila. Započeto je usavršavanje ortopeda u saradnji sa Univerzitetskom ortopedskom klinikom u Budimpešti i planiranju se ortopedski zahvati drugom polovinom maja pa na dalje”, rekla je dr Ivanka Savić, zamenica pokrajinskog sekretara za zdravstvo.

Klinika za hematologiju je jedini referentni centar za lečenje i praćenje bolesnika sa poremećajem zgrušavanja krvi.

“U toku ovog šestogodišnjeg rada u saradnji naših lekara i medicinskih sestara sa lekarima drugih specijalnosti zaista smo postigli zavidan nivo u intervencijama, u praćenju i lečenju ovih pacijenata, desetak velikih hiruških intervencija, 70 malih hirurških intervencija najčešće iz oblasti oralne hirurgije”, navela je prof. dr Ivana Urošević, upravnica Klinike za hematologiju.

Uroševićeva podseća, da od 2013. godine lekari iz kabineta za himofiliju sprovode profilaksu i kućno lečenje faktorima koagulacije kod bolesnika sa hemofilijom čime su postigli evropski standard u lečenju i praćenju ovih bolesnika.

“To je nemerljiv doprinos za same pacijente, naše članove i ostale pacijente u Srbiji jer to i jeste naša namera da se svi pacijenti sa ovom bolesti zbrinjavaju na evropskim i svetskim nivoima, onoliko koliko država ulaže i može da zbrinjava retke bolesti u kojima je i hemofilija”, kazao je Vladimir Ilijin, predsednik Udruženja hemofiličara Srbije.

U Vojvodine se ove godine pozornost javnosti na ove bolesti skreće intervjuima, prezentacijom u Kliničkom centru Vojvodine, na Medicinskom fakultetu i u domovima zdravlja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.