Hemikalije na kašičicu

VIDEO K9: Naša zakonska regulativa o upotrebi hemikalija u prehrambenoj i drugim industrijama usklađena je sa evropskom, a o deklaraciji hemijskog sastava posebno moraju da vode računa snabdevači proizvoda, rekla je u našem Otvorenom ekranu savetnica za hemikalije i bezbednost u transportu opasne robe Jelena Hodak.

0
13

Poznato je da određene veštačke hemikalije mogu izazvati zdravstvene probleme, što zavisi od njihove toksičnosti i koncentracije u organizmu, zbog čega je njihovo prisustvo u prehrambenim i drugim proizvodima strogo zakonom propisano i kontrolisano.

S obzirom da na proizvod može uticati i pakovanje u kojem se nalazi, zakonom je regulisana i upotreba ambalaže, podsetila je Jelena Hodak, savetnica za hemikalije i bezbednost opasne hrame.

Ona je podsetila i na akciju informisanja javnosti NVO Alhem koja je vođena o štetnosti bisfenola A koji se nalazi i u termo-trakama sa računima, koje pri kupovini ne bi trebalo stavljati zajedno sa hranom.

Prema ispitivanju Centra za funkcionalnu medicinu klinike u Klivlendu, čovek godišnje hranom unosi 3 do 5 kilograma hemikalija u organizam, što dovoljno govori o značaju pridržavanja propisa i kontrole u ovoj oblasti, ali i neophodnom oprezu potrošača prilikom kupovine i korišćenja prehrambenih i drugih proizvoda.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.