Hausmajstori postaju upravnici zgrada?

VIDEO K9: Rok koji je zakonodavac odredio za izbor upravnika stambenih zgrada prošao je u decembru 2017. godine. Stanari, vlasnici stanova, koji do sada nisu registrovali svoju stambenu zajednicu, izgleda da će imati još jednu šansu.

1
1516

Komunalna inspekcija dobiće nalog da obiđu zgrade i stanarima koji nisu formirali stambene zajednice daju nalog da to učine, kažu u Udruženju profesionalnih upravnika zgrada.

Taj proces je dugotrajan, a predsednik ovog udruženja Nebojša Berak navodi da oni imaju predlog kako bi to trebalo rešiti.

“Da lokalna samouprava, odnosno komunalna inspekcija po nalogu grada, ne registruje sve stambene zajednice odmah, može formalno ako je zakon takav, uputiti, pošto Informatika ima spisak šta je registrovano i automatski se zna šta nije. i onda se, za upravnike koji nemaju posla ili koji imaju, potpuno nebitno, podeli to na ravne časti”, rekao je Berak.

Na taj način bi svi licencirani upravnici zgrada dobili istu šansu, kao što bi mnogi od njih dobili i posao, ali i sprečilo da vlasnici preduzeća za održavanje zgrada dođu u sukob interesa, ukoliko bi upravo oni bili imenovani upravnicima, što zakon, začudo, ne zabranjuje.

“Da se suprotstave onima koji su pisali Zakon, ne mislim na državu. Pisali su oni koji imaju firme za održavanje, pa su tako ustrojili Zakon da je on napravljen spram njih. Tako da imate verziju da zecu dajete da čuva kupus. Neko će, ko ima firmu za održavanje, izdavati nalog vašoj zgradi za neke poslove. Onda ćete vi plaćati mnogo skuplje sve te poslove, nego da ste imali nezavisnog profesionalnog upravnika”, kazao je Berak.

Ukoliko ovo ne bude sprečeno, tvrdi Berak, sigurno je da će dolaziti do neprijatnih situacija u kojima bi eventualna popravka ili intervencija u zgradi naplaćivana stanarima po mnogo većoj ceni od strane preduzeća za održavanje zgrada čiji su vlasnici istovremeno i upravnici u zgradama u kojima vrše te popravke.

Berak je zaključio da ovakve zloupotrebe moraju biti sprečene, te da će njegovo udruženje o ovom zakonskom propustu upozoriti gradske vlasti kako bi iznašli za građane najpovoljnije rešenje.

1 KOMENTAR

  1. Bilo bi intersantno da Kanal 9 objavi zašto su ove vesti stavljene u rubriku baš čažemo i zašto je ovde na kraju priloga reklama firme za održavanje zgrada.
    Navedeno je sve tačno a ako sumnjate u to napravite TV duel na Vašem kanalu da se građani sami uvere ko priča istinu a ko MASNO LAŽE.
    A citirani tekst “Da lokalna samouprava, odnosno komunalna inspekcija po nalogu grada registruje sve stambene zajednice odmah, može jer zakon je takav. Informatika ima spisak šta je registrovano i automatski se zna šta nije. Upravnici koji nemaju posla ili koji imaju, podeli na ravne časti”, rekao je Berak. JE POTPUNO NETAČAN.
    Ne registruje komunalna inspekcija nego kači obaveštenje i daje rok od 30 dana da se registruje, a onda lokalna samouprava uvodi prinudne upravnike. I sve može da se zabvrši za 60 dana.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.