Haški sud odbio Karadžićev zahtev da se žali na pravosnažnu presudu

Međunarodni sud u Hagu odbio je danas kao neosnovan zahtev bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića da uloži žalbu na pravosnažnu presudu kojom je osuđen na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovečnosti nad nesrbima u BiH.

0
238

Predsednik sudskog Mehanizma, pravnog naslednika Haškog tribunala, Karmel Ađijus naglasio je u odluci da ni statut, ni pravilnik suda ne predvidjaju pravo pravosnažno osudjene osobe da uloži žalbu.

Sudija je, istovremeno, odbio i argument iz najave žalbe koju je Karadžić uložio prošle nedelje da apelaciono veće suda nije ispravno postupilo kada je Karadžiću pooštrilo prvostepenu kaznu sa 40 godina na doživotni zatvor.

Nasuprot tvrdnji odbrane da je apelaciono veće moralo predmet vratiti prvostepenom veću na odlučivanje o kazni, sudija Ađijus podsetio je da, po sudskoj praksi i pravilima, drugostepeno veće ima pravo da poveća prvostepeno izrečenu kaznu.

Apelaciono veće Mehanizma je 20. marta odluku o pooštravanju kazne Karadžiću donelo preglasavanjem sudija tri prema dva.

Pravosnažnom presudom potvrđeno je, medjutim, sve što je utvrđeno prvostepenom presudom.

Karadžić (73) proglašen je krivim za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Bivši predsednik RS oslobodjen je optužbe za genocid u još sedam bosanskih opština.

Posle današnje odluke, ostaje da Mehanizam odredi zemlju u kojoj će Karadžić služiti kaznu, a tu odluku, takođe, donosi predsednik suda Ađijus.

U pritvoru haškog suda u Sheveningenu, Karadžić je od kraja jula 2008. Prethodno je bio uhapšen u Srbiji, posle skrivanja koje je započeo 1996.

Prvu optužnicu protiv Karadžića, Haški tribunal je podigao 1995. (Beta)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.