Harmonikaši AKUDUNS “Sonja Marinković” najbolji u Puli

VIDEO K9: Orkestar harmonike Akadmskog kulturno-umetničkog društva Univerziteta Novi Sad, pod diregentskom palicom Gorana Penića, kraj ovogodišnje koncertne sezone obeležio je na najbolji način, pošto su se iz Pule sa Međunarodnog takmičenja harmonikaša, solista, kamernih sastava i orkestara vratili kao apsolutni pobednici i doneli tri pehara.

0
924

Osim prelaznog pehara, orkestar harmonike AKUDUNS “Sonja Marinković” osvojio je i Kup Grada Pule, a Duo “Per sempre”, koji čine Marko Basara i Marija Turšijan, proglašeni su za apsolutne pobednike u kategoriji kamerne muzike.

“Kao i svake godine bilo je fantastično, kada tamo odemo, nas čeka naša publika. Ovo nam nije prvi put, pod mojim rukovodstvom ovaj orkestar osvojio je titulu najboljeg orkestra na 42. Međunarodnom festivalu harmonikaša u Puli. I ovo nam je šeti put”, rekao je Goran Penić, dirigent AKUDUNS “Sonja Marinković”.

Na festivalu su učestvovali ansambli iz cele Evrope. Novosadski orkestar publici se predstavio kompozicijama dva domaća autora, “Velika čočečka igra” Petra Konjovića, “Uvertirom” Stevana Divjakovića, kao i “Svitom broj 1” Žorža Bizea. AKUDUNS je nastupao u najstarijoj kategoriji C, bez dobne granice, jer u orkestru sviraju srednjoškolci iz Muzičke škole “Isidor Bajić”, njihovi profesori i ljubitelji muzike i hramonike.

“Sa programom od 25 minuta i nas je ocenjivao eminentni žiri iz Norveške, Nemačke, Španije i Hrvatske. Dakle to su ljudi koji su se iskazali svaki u svom polju. Iz oblasti pijanizma, dirigenata, muzikologa, harmonike i slično”, naveo je Penić.

Orkestar harmonike ima 40 članova, a u Puli su za prestižnu nagradu svirali njih 38 i zbog toga su jedinstveni, te je svaki njihov nastup je uvek zapažen i impozantan.

“Moram da priznam da mi retko imamo pravu konkurenciju. Ali nama nije cilj sada da odemo i samo pobedimo. Mi uvek kad imamo nešto novo da kažemo, kad je u pitanju neko novo delo domaćeg autora, rado prezentujemo u svetu. Nedavno smo se vratili iz Insbruka gde smo celokupan program posvetili našim domaćim autorima. Bili smo gosti povodom pobede 2013. godine i zaista je publika oduševljena domaćim kompozitorom, a nama je, naravno velika čast da ih izvodimo”, kazao je Penić.

Osim što su veliki i neobičan harmonikaški orkestar, oni su specifični i po tome što sviraju ceo program napamet, kaže Penić.

“To svi odmah primete i uvek pitaju zašto je to tako. Nije to baš sad namerno da bismo se pravili važni, nego upravo taj kontakt između svirača, članova orkestra i mene kao dirigenta, najbolji. Oni prate svaki moj pokret, svaku moju mimiku i svi sa čuđenjem gledaju kako dišemo kao jedno telo i svi imamo isti pokret, isto disanje”, kazao je Penić.

Penić kaže, da će naredne sezone imati podmlađivanje orkestra, jer mnogi mladi članovi odlaze u inostranstvo na Akademiju harmonike koje ovde nema, zato o planovima nije mogao da govori jer orkestar, takoreći, kreće ispočetka sa uvežbavanjem. Inače, orkestar harmonike postoji više od 65 godina i nastupali su širom sveta, a nagrade i priznanja su mnogobrojna.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.