HAPŠENJA ZBOG MALVERZACIJA SA SUBVENCIJAMA

801

VIDEO K9: Osam fitosanitarnih inspektora uhapšeno je danas, saopštila je policija.Oni se terete da su zloupotrebili službeni položaj i oštetili Ministarstvo poljoprivrede za više od milion evra, saopštilo je to Ministarstvo.

MUP je izvršio kontrolu predmeta iz 2008. godine na osnovu koje je uhapšeno osam fitosanitarnih inspektora. Osumnjičeni se terete da su pribavili protivpravnu imovinsku korist većem broju fizičkih i pravnih lica i na taj način oštetili Ministarstvo poljoprivrede u iznosu od preko milion evra.

Slobode su lišeni Marina Rankov (39) iz Boljevaca SO Surčin, Dragoslav Stevanović (64) iz Beograda, Dejan Vukićević (50) iz Beograda, Dijana Veselinov (60) iz Beograda, Slobodan Matorkić (51) iz mesta Kusadak, opština S. Palanka, Jasmina Ivanović (41) iz Smederevske Palanke, Marina Savić (49) iz Beograda i Nina Nikolić (45) iz Novog Sada, dok će krivičnom prijavom biti obuhvaćena i fitosanitarni inspektor Ministarstva poljoprivrede Biljana Lukić – Čupković (47) iz Beograda zbog osnovane sumnje da su izvršili više krivičnih dela zloupotreba službenog položaja i falsifikovanje službene isprave.

Osumnjičeni Marina Rankov i Dragoslav Stevanović su nakon donošenja Uredbe za dodelu podsticajnih sredstava za podizanje višegodišnjih proizvodnih zasada vinove loze i hmelja , postupajući po zahtevima fizičkih i pravnih lica za dodelu subvencija za zasade vinove loze na području opštine Erdevik u visini od oko 10.000 evra po hektaru, sačinili zapisnike sa neistinitom sadržinom u kojima su naveli da su zasadi formirani od strane podnosioca zahteva i da stiču pravo na dodelu bespovratnih sredstava – subvencija iako podnosioci zahteva nisu zasadili vinovu lozu tako da nisu stekli pravo na subvencije.

Ostali osumnjičeni fitosanitarni inspektori Ministarstva poljoprivrede, koji su bili zaduženi za kontrolu realizacije ugovora od strane korisnika subencije, nisu utvrdili činjenično stanje i nisu podneli zahtev za raskid ugovora već su sačinjavali zapisnike o kontroli izlaska na teren i identifikacije parcela, u kojima su navodili da je stanje zasada u dobrom stanju iako su isti bili zapušteni i zarasli u korov.

Sredinom jula ove godine uhapšena su i fizička lica koja su sredstva tražila i nalaze se u istražnom pritvoru u Sremskoj Mitrovici.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.