Hanuka – praznik svetlosti

VIDEO K9: Za Jevreje širom sveta, sa zalaskom sunca, juče je počeo veliki praznik svetlosti Hanuka. Ovaj praznik čuda, radosti i nade, večeras paljenjem druge svećice na Hanukiji proslavlja i Jevrejeska zajednica u Novom Sadu.

0
18

Najveseliji jevrejski praznik Hanuka, počeo je ove godine u zalazak sunca u četvrtak, 7. decembra. Ovaj osmodnevni praznik slobode i svetla, Jevreji slave u znak sećanja na čudo koje se dogodilo u Jerusalimu, objašnjava predsednik Jevrejske opštine Novi Sad.

U sećanje na ovo veliko čudo, tokom praznovanja Hanuke, jevrejske porodice svakog dana pale po jednu svećicu na osmokrakom svećnjaku koji se zove Hanukija. Pored osam krakova za osam svećica, Hanukija ima i dopunski, deveti krak za svećicu na sredini svećnjaka, koji se naziva šamaš ili pomoćnik, a koji služi za paljenje svećica.

Hanuka je praznik koji okuplja porodicu, kao i širu zajednicu. Zbog simbolike koje ulje ima za ovaj  praznik, za vreme Hanuke uglavnom se sprema hrana pržena na ulju, pa se najčešće jedu krofne, a običaj takođe nalaže i da dece za osam dana praznika dobiju osam poklona.

Jevrejska zajednica u Novom Sadu, koja broji oko 650 članova i druga je po velilčini u Srbiji, večeras pali drugu svećicu na Hanukiji te svečanom večerom obeležava Hanuku, ali i dolazak Šabata.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.