Han: Nema pristupanja EU bez slobode medija

Komesar za proširenje Johanes Han poručio je danas na konferenciji EU - Zapadni Balkan "Dani medija" u Skoplju da pristupanje EU neće biti moguće bez očuvanja medijskih sloboda.

272

EU se ne želi miješati u izbornu kampanju pred izbore u BiH, ali pomno prati situaciju nakon napada na novinara u Banjaluci, rekao je Johanes Han.

On je dodao da proširenja nema bez garantovanja slobode medija i dodao da će Evropska komisija uložiti značajne napore da pomogne medijima da nađu održive poslovne modele, ali i da pomogne edukaciji same javnosti.

Upitan kako komentariše napad na Vladimira Kovačevića, novinara BN televizije, i činjenicu da se još ne zna pozadina napada, Han je rekao da EU čvrsto stoji na stanovištu da medijske slobode moraju biti zaštićene, te da se to ne odnosi samo na fizičku bezbjednost novinara, već i na njihovu ekonomsku egzistenciju.

Dvodnevna konferencija posvećena slobodi medija u regionu, koja se održava u organizaciji Evropske komisije, okupila je ove godine više od 300 učesnika, predstavnika medija i organizacija civilnog društva iz zemalja regiona, kao i predstavnike EU institucija koji se bave politikom proširenja na Zapadni Balkan. (Tanjug, Nezavisne)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.