Hamlet 21. veka pred publikom

VIDEO K9: Posle više od pedeset godina predstava "Hamlet", u režiji Nikole Zavišića, biće predstavljena novosadskoj publici. Ova predstava zamišljena je dosta drugačije od originalne verzije i, prema rečima reditelja, predstavlja jedan vid eksperimenta sa kamerama, gde će gledaoci putem video bima moći da vide najsitnije detalje na sceni, koji nisu uočljivi golim okom. Osim toga, razlika je i u tome što glavnu ulogu igra glumica.

792

Kamere, kao medij novog društva sastavni su deo i Hamleta 21. veka.

Konstantno špijuniranje, zadiranje u intimu nešto je sa čim se danas svaskodnevno suočavamo, pa je upravo zbog toga i snimanje onoga što se dešava na sceni i iza scene sastavni deo ovog izvođenja Hamleta, rečeno je prilikom prezentovanja sadržaja predstave.

“Predstava ima jako specifičnu atmosferu, jako brz tempo, zgusnuta je u događajima što je nekako odlika našeg vremena i načina na koji danas živimo, a Hamlet u sebi ima to neko buntovništvo koje je dosta blisko mladim ljudima, zbog čega mislim da će ova predstava biti zanimljiva”, Jovana Mišković, glumica.

Ono po čemu će ova predstava biti drugačija od ostalih jeste i to što je glavna uloga “Hamleta” poverena upravo glumici Jovani Mišković.

“Naravno da će najčešće pitanje biti – zašto ženski Hamlet? Ja ne kažem da je to ženski Hamlet, to je i dalje Hamlet, samo što smo mu mi oduzeli pol kako bismo mogli da mu dublje zađemo u duh, jer to je ono što me, pre svega, interesovalo”, naveo je Nikola Zavišić, reditelj .

Prema rečima reditelja, na nivou sadržaja nije bilo velikih izmena, osim skraćivanja dela kako bi ono bilo razumljivo publici. Na sceni će debitovati i troje mladih glumaca kojima je ovo prva predstava nakon završetka fakulteta.

“Nikola je olakšao stvari svima nama, jer je uneo tu lakoću igranja za nas i mi smo, zaista, počeli da se igramo. Ja ni jednog trenutka nisam imao strah, neprijatnost ili bilo šta slično. To isprobavanje mi je bilo veoma dragoceno, da vidim šta ja to sve mogu”, kazao je Grigorije Jakišić, glumac.

Predstava Hamlet u Srpskom narodnom pozorištu nije igrana više od pedeset godina, a prvi put je izvedena 19. marta 1986. u režiji Pere Dobrinovića.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.