Haker iz Beograda ucenjivao američku firmu

VIDEO K9: U Beogradu je uhapšen dvadesetogodišnji mladić zbog sumnje da je ucenjivao jednu firmu u Americi. Ovaj slučaj visokotehnološkog kriminala rasvetljen je u saradnji sa američkim Federalnim istražnim biroom.

479

Efikasnom razmenom podataka sa Federalnim istražnim biroom SAD-a, u koordinaciji sa Posebnim tužilaštvom za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, policija je uhapsila S. S. (20) iz Beograda, zbog osnovane sumnje da je izvršio krivična dela neovlašćeni pristup zaštićenom računaru, računarskoj mreži i elektronskoj obradi podataka i iznuda.

Osumnjičeni je u maju ove godine, kršeći mere zaštite, neovlašćeno pristupio poslovnim serverima jedne američke firme i izmenio lozinke zaposlenih, a nakon toga ucenjivao vlasnika te firme da mu neće dozvoliti pristup serverima, dok ne mu ne uplati 40.000 dolara. Nakon dobijenih instrukcija za plaćanje od osumnjičenog, vlasnik američke firme je traženi iznos uplatio.

Policija je pretresom prostorija S.S. pronašla računarsku opremu koja je služila za izvršenje krivičnih dela. Osumnjičeni će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Posebnom tužilaštvu za borbu protiv visokotehnološkog kriminala u Beogradu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.