“Gustav Klimt” u Rektoratu

VIDEO K9: U Izložbenom paviljonu Rektorata novosadskog Univerziteta danas je svečano otvorena izložba pod nazivom ,,Gustav Klimt. Preteča moderne''.

0
442

Povodom stogodišnjice od smrti slavnog austrijskog slikara, Austrijski kulturni forum iz Beograda pripremio je putujuću izložbu pod nazivom ,,Gustav Klimt. Preteča moderne”.

Ova izložba je svečano otvorena u zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu.

“Veliko je zadovoljstvo da se u okviru centralne zgrade Univerziteta u Novom Sadu održava jedna takva izložba gde će imati studenti prilike da se upoznaju sa radom ovog poznatog austrijskog slikara. Mislimo da je to vrlo korisno, da studenti pored onog učenja zbog čega su se i upisali na naš Univerzitet imaju prilike da obogate svoj kulturni život i da se kasnije sećaju našeg Univerziteta ne samo po tim predavanjima i učenju nego i po ovim našim izložbama”, rekla je prof. dr Biljana Abramović, prorektorka za nastavu Univerziteta u Novom Sadu.

Gustav Klimt je bio austrijski simbolistički slikar i jedan od osnivača Bečke secesije, a njegovi radovi obuhvataju slike, murale, crteže i druge umetničke discipline, naročito primenjene umetnosti.

Postavku izložbe u Rektoratu čini 15 foreks panela sa tekstom na srpskom jeziku, obogaćenih brojnim reprodukcijama i dokumentarnim fotografijama.

“Ovo nije naša prva izložba, da u protekle tri godine bilo je organizovano 26 različitih izložbi sa različitom tematikom i da smo te izložbe organizovali uz pomoć različitih kulturnih institucija, kako Grada, Pokrajine, tako i raznih ambasada, tu je bila meksička, evo sad imamo priliku da uz pomoć austrijskog kulturnog foruma koji je pri ambasadi austrije”, navela je dr Abramović.

Pored izložbe, u Galeriji Matice srpske održana je projekcija filma o ovom slikaru koju je priredio austrijski kulturni forum iz Beograda.

Izložbu o Gustavu Klimtu u Izložbenom paviljonu Rektorata Novosađani će moći da pogledaju do 24. septembra.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.