GUP i građanski aktivizam

VIDEO K9: Reakcije na Nacrt generalnog urbanističkog plana Novog Sada pokazale su, između ostalog i koliki je stepen građanskog aktivizma danas u našem gradu kao i mogućnosti aktuelizacije ovakvih tema zahvaljujući medijima i društvenim mrežama.

0
40

Nacrt Generalnog urbanističkog plana Novog Sada do 2030. godine izazvao je burne reakcije i proteste u delu javnosti.

Grupe građana, inicijative i građanski aktivisti uputili su brojne primedbe na ovaj nacrt koje se uglavnom odnose na izmene u delu Šodroša, Kameničke ade, izgradnje novog mosta, bezbednost od poplava i druge.

Bez obzira na vrstu primedbe, ono što je zajedničko ovim građanima koji se bore za svoje stavove jete osećaj odgovornosti prema prostoru u kojem žive.

Sa jedne strane, kako kaže Milena Đinić iz Inicijative “Sačuvajmo Liman od betona”, sada već postoji veliki broj sugrađana koji osećaju da svoje nezadovoljstvo usmere ka borbi za kvalitetnijim planovima i donošenju boljih odluka institucija.

Generalni urbanistički plan Novog Sada je važan planski dokumet koji će na neki način da iktira i opravdava sve buduće planove nižeg reda koji budu donošeni u narednih 10 godina, rekla je Đinić, koja je arhitektica po struci.

Građani Novog Sada, zajedno sa arhitektama, prikupili su i predali preko 15.000 primedbi na GUP. Javna sednica Komisije za planove u vezi sa Nacrtom Generalnog urbanističkog plana, prvobitno zakazana za 21. februar, biće održana u ponedeljak, 7. marta, u amfiteatru Spensa od 9 časova, a za prisustvo sednici potrebna je prethodna prijava na mejl planiranje@uprava.novisad.rs.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.