Grip i dalje u ekspanziji

VIDEO K9: Zbog pojačanogt intenziteta virusa gripa, ove nedelje nema đaka u školskim klupama. Iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine poručuju da je epidemiološka situacija uobičajena za ovaj period godine.

0
351

U Srbiji vlada sezona gripa A H1N1, zbog koje su osnovci i srednjoškolci na produženom raspustu.

Međutim stručnjaci poručuju da nema mesta za strah i da je porast obolelih od respiratornih oboljenja sličnih gripu normalan za ovaj period godine.

“U poslednje tri nedelje registruje se srednji i visok prag intenziteta virusa gripa. Trenutno je oko 900 uzoraka testirano kod nas u centru za virusologiju, a od toga u 500 i nešto uzoraka je potvrđen virusa gripa, moram da kažem da u preko 90 odsto dominira virus tipa AH1N1 koji je sadržan u ovogodišnjoj vakcini, tako da vakcina jeste delotvorna za one osobe koje su se na vreme vakcinisale”, rekla j edr Smiljana Rajčević, epidemiolog.

Prema njenim rečima, intenzitet virusa gripa ove godine je čak niži u odnosu na prethodnu, a za odbranu od gripa građanima savetuje izbegavanje većih skupova, zatvorenih prostorija, posete tržnim centrima i bioskopima, zatim provetravanje prostorija, što duži boravak na svežem vazduhu i mere lične higijene, odnosno pranja ruku.

“Pa svake godine nažalost ljudi umiru od gripa i od drugih bolesti tako da upravo ono što sam rekla ove godine imamo pojačan priliv na hospitale upravo zbog upale pluća, jer sam virus je takav. Prošle godine je dominirao više tip B, a što se tiče posete lekaru broj je čak manji nego prošle godine ako posmatramo samo grip kao razlog posete lekaru u poređenju sa ovom godinom”, kazala je dr Rajčević.

Iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine poručuju da će nastaviti da prate epidemiološku situaciju gripa u populaciji Vojvodine, a za sada, prema njhovim rečima, nema razloga za panikom.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.