GRINVALD: PRUŽITE AZIL SNOUDENU I SAZNAĆETE VIŠE

690

Američki novinar Glen Grinvald, poznat kao “veza” sa tajnim dokumentima koja preko “Gardijana” objavljuje bivši saradnik CIA Edvard Snouden, poručio je vlastima Brazila da bi trebalo da daju azil Snoudenu – ako žele još obaveštajnih podataka o američkoj špijunaži.

Grinvald, kolumnista “Gardijana” koji živi u Rio de Ženeiru, svedočio je sinoć pred kongresnom komisijom Brazila koja ispituje navode o špijunaži.

Snouden, kojeg traže Sjedinjene Države, trenutno je na nepoznatoj lokaciji u Rusiji, pošto mu je zvanična Moskva odobrila privremeni azil.Brazil još nije odgovorio na njegov zahtev da u toj zemlji dobije azil, iako ga je podneo odmah po objavljivanju eksplozivnih saznanja o američkom sistemu špijunaže.

[quote_box_center]Grinvald je optužio Vašington i saveznike da vode “rat protiv novinarstva” i principa javnosti informacija. “Saznao sam da SAD koriste sistem za nadgledanje da bi kažnjavale novinare”, rekao je Grinvald, ne precizirajući na šta misli.[/quote_box_center]

Kolumnista “Gardijana” takodje je najavio skoro objavljivanje podataka koji se tiču Francuske i Španije.

– Bavimo se visoko rizičnim novinarstvom. Nastavićemo to da radimo sve dok ne objavim i poslednji dokument koji imam, rekao je Grinvald senatorima, prenosi Blic.

– Ne krijem informacije. Sve što znam o špijuniranju Brazila, sada i Francuske i Španije – a radim zajedno sa njihovim novinarima – ja objavljujem, dodao je na portugalskom jeziku.

Grinvald je primetio da su vlade, uključujući brazilsku, zahvalne zbog otkrića o američkom sistemu špijuniranja, ali očigledno nisu spremne da zaštite čoveka koji je sve razotkrio, piše Blic.

– Ako vlada hoće informacije, trebalo bi da ga zaštiti i omogući mu slobodu da radi, kazao je Grinvald.

Grinvald tvrdi da je skoro svakodnevno u kontaktu sa Snoudenom.

Dokumenti koje je do sada objavio potvrdjuju da je američka obaveštajna Nacionalna agencija za bezbednost (NSA) presretala komunikaciju vladinih zvaničnika Brazila, zvaničnika državne energetske kompanije Petrobras, ali i telefonske razgovore i elektronsku poštu miliona “običnih” građana.

Posle tih otkrića, brazilska predsednica Dilma Rusef oštro je kritikovala SAD u obraćanju Ujedinjenim nacijama prošlog meseca, a skratila je i planirani boravak u Vašingtonu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.