Grejna sezona skuplja za Novosadsku toplanu 14 miliona evra. Za sada bez poskupljenja grejanja

VIDEO K9: Nabavka energenata za grejnu sezonu Novosadsku toplanu ove godine košta skoro 14 miliona evra više, rečeno je tokom obilaska postrojenja ovog gradskog preduzeća. Grads za sada nije odobrio poskupljenje cene grejanja od 11,4 odsto koje je tražila Toplana, izjavio je gradonačelnik Miloš Vučević.

0
49

Po sadašnjim cenama, u situaciji u kojoj i država pomaže subvencinisanjem cene gasa, Novosadskoj toplani će za grejnu sezonu biti potrebno najmanje 49 miliona evra, samo za gas i struju, za razliku od prošle godine kada su ovi energenti plaćeni 35 miliona evra, izjavio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević tokom obilaska ovog preduzeća te dodao da je Toplana dobila novi predlog ugovora sa „Srbijagasom“.

“Sve je sada složenije zbog aktuelne međunarodne situacije. Zahvaljujući državi, imamo dovoljno gasa, a toplana je u kontaktu sa Termo-elektranom toplanom, da se, čim to preduzeće počne u punom kapacitetu da proizvodi struju, izvrši uspešno piripajanje na sistem „Novosadske toplane“ putem magistralnog voda ispod kanala DTD, te da Novosađani budu grejani i tom toplotnom energijom. Spas nam je što smo prethodnih godina rekonstruisali kogenerativne stanice u toplanama „Zapad“ i „Jug“, pa toplana ima dodatne prihode”, kazao je Vučević.

Kada je reč o predstojećoj grejnoj sezoni, tokom posete je rečeno da je Novosadska toplana uspešno privela kraju sve radove na igradnji i rekonstrukciji toplifikacionog sistema, odnosno sistema daljinskog grejanja.

“Već sutra stiču se tehnički usovi da JKP „Novosadska toplana“ pokrene sistem grejanja i pre 15. oktobra, kada zvanično počinje grejna sezona, ukoliko tri dana noću, u 21.00 čas, prema zvaničnim izveštajima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, temperatura bude 12 stepeni”, rekao je gradonačelnik.

Svi kapaciteti su, kako je naveo, popunjeni zahvaljujući podršci državei Novosadska toplane je od sutra u stanju pripravnosti za početak grejne sezone.

“Izvršene su kontrole u 5000 objekta, a u 97 je zatečeno curenje kućnih instalacija. Još jednom podsećamo građane da to nije nadležnost „Novosadske toplane“. Nadležnost tog javnog preduzeća, odnosno Grada, je do podstanice, a za sve dalje instalacije odgovorni su vlasnici objekata i oni moraju da održavaju taj sistem”, naveo je Vučević.

On je naglasio da JKP „Novosadska toplana“ nije zavisna od gradskog budžeta te da je, od 2016. do 2019. godine, u četiri navrata smanjivana cena grejanja, što kumulativno iznosi 16,5 posto, a u okolnostima koje trenutno mogu da se predvide, ove zime uspešno će biti grejano preko 5000 objekata u Novom Sadu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.