Grejanje može biti opasno po život

VIDEO K9: Grejna tela koja kao produkt sagorevanja ispuštaju ugljen monoksid ili ugljendioksid mogu biti opasna po život. Kako pravilno i bezbedno rukovati sa njima saznajemo u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Petrovaradin.

0
27

Poslednju novogodišnju noć, podsetimo, obeležila je i tragedija koja se dogodila nedaleko od Posušja u BiH, a koja je potresla čitav region u Novogodišnjoj noći.

Stradanje osmoro mladih ljudi u vikendici u kojoj su slavili Novu godinu, koji su se, prema još uvek nezvaničnim informacijama, otrovali izduvnim gasovima agregata koji je napajao kuću električnom energijom, najgori je mogući poziv na oprez u ovakvim situacijama.

Ugljen-monoksid je vrlo specifičan zato što je produkt nepotpunog sagorevanja, napominje Igor Sić, predsednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Petrovaradin. To je gas bez boje, ukusa i mirisa, što znači da se ne može osetiti, nešto je lakši od vazduha i u veoma malim količinama može da napravi velike probleme. Smrt od ugljen monoksida može da nastane već u koncentracijama u 0,08% ako se duže boravi u kontaminiranim sredinama, a ako je koncentracija 1,3% smrt nastupa za minut do dva.

Veoma je važno i prepoznati simptome trovanja ovim gasovima, prvi su vrtoglavica i otežano disanje, a kod ozbiljnijeg trovanja dolazi do hipotenzija i hipertenzije, problema sa disanjem, orijentaciom, gubitak svesti. Slični su simptomi trovanja i ugljen monoksidom, s tim što ugljen-monoksid u većim količinama izaziva i grčenje, gubitak svesti, komu i relativno brzo dovodi do smrti. Zato je bitno održavati grejna tela koja koristimo.

Sva grejna tela i ložišta imaju zajedničku opasnost, zato je, napominje Sić, potrebno sa njima pravilno rukovati i redovno ih održavati, kako ne bi došlo do požara, narušavanja zdravlja ili tragedije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.