Grčkoj preti bankrot za nekoliko nedelja

Grčki ministar finansija Janis Varufakis tvrdi da je finansijska situacija u Grčkoj izuzetno hitna i da će za nekoliko nedelja kriza dostići vrhunac.

667

[quote_box_center]“Pitanje likvidnosti je izuzetno važno pitanje. To je poznato, nemojmo okolišati. Sa vremenske perspektive, govorimo o nekoliko idućih nedelja”, rekao je Varufakis novinarima u Briselu.[/quote_box_center]

Njegovo upozorenje je usledilo posle sastanka ministara finansija evrozone u Briselu na kom su razgovarali o odblokiranju isplate preostale tranše kredita Atini u vrednosti od 7,2 milijarde evra.

Po okončanju sastanka, ministri su poručili da je zvanična Atina ostvarila napredak, ali da je potrebno još vremena i napora kako bi se premostile razlike u preostalim pitanjima.

Kako podseća “Bi-Bi-Si”, Grčka je juče pokrenula transfer 750 miliona evra vredne tranše kamata Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), dan pre isteka roka.

Krajnji rok za postizanje sporazuma između međunarodnih kreditora i Grčke je kraj juna, kada Atini ističe postojeći program pomoći.

Finansije Grčke su ovom trenutku u izuzetno lošem stanju pa je u jednom trenutku čak bila primorana da traži pomoć od javnih entiteta, navodi britanski servis.

U narednom periodu, zvaničnoj Atini dospevaju na naplatu i druga velika dugovanja, pa tako samo u junu, Grčka treba da plati MMF-u još 1,5 milijardi evra, a Evropskoj centralnoj banci tri milijarde evra u julu i avgustu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.