Granice u partnerskim odnosima

VIDEO K9: Tri najvažne kompnente partnerskih odnosa su ljubav, nega i poštovanje, međutim ništa manje bitne nisu ni granice u partnerskim vezama, bez kojih nema ni ljubavi, kažu psihoterapeuti.

0
8

Kada pričamo o partenrskim odnosima, prava i ograničenja ne možemo da razdvojimo jer ona uvek idu zajedno, zato konstantno treba da traje razmišljanje o tome da su partnerski odnosi dvosmerna relacija, odnosno da partneri treba da razmišlaju o sebi, o svom partenru i o svom zajedničkom odnosu, objašnjava psihoterapeutkinja Maria Forgač.

Tri veoma važne kompnente partensrkih odnosa su ljubav, nega i poštovanje, ističe Forgač i dodaje da, pored toga, u svakom dobrom i funkcionalnom odnosu moraju da postoje i granice. Forgač dodaje da nema ljubavi bez granica jer upravo one pomažu da partneri zadrže svoj osećaj identiteta i ličnog prostora.

Kada je reč o granicama, važno je znati da partneri mogu i smeju da koriste reč ne, odnosno da mogu da zaustave svaki fizički ili psihički postupak svog partenra koji može da ih povredi ili ugrozi.

Kroz komunikaciju i razgovor, kazala je Forgač, partneri treba iznova i iznova da uoče granice i da prema njima ocene u kojoj meri i da li uopšte mogu da budu bliski.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.