Gradu treba zelenila

VIDEO K9: Novi Sad od juče ima Savet za ozelenjavanje grada čiji je zadatak, kako kažu u Gradskoj upravi, da pruža stručnu pomoć u preduzimanju aktivnosti u ozelenjavanju i pošumljavanju gradskih površina.

0
177

Novoosnovani Savet za ozelenjavanje grada pružaće stručnu pomoć i predlagati mere za poboljšanje stanja ozelenjenih i pošumljenih gradskih površina.

Uloga Saveta je i koordinisanje radova koji utiču na zelene površine, kao i izrada projekata i strateških dokumenata iz ove oblasti. Savet čine profesori Poljoprivrednog fakulteta i stručnjaci Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu predvođeni prof. dr Sašom Orlovićem.

“Praktično u urbanim uslovima zelenilo puno znači i zaista humanizuje, da kažem, prostor i u smislu mikroklime, vlage, kiseonika. Znate i sami, recimo tu gde imamo zelenilo tu je temperatura vazduha manja. Čim imamo beton i asfalt koji nije zaštićen i nekako u hladu, temperatura je veća. Dakle, znajući da će se klima još više menjati i da će temperature biti još veće potrebno nam je ustvari što više zelenila”, rekao je dr Orlović.

Pun naziv ovog tela je Savet Gradonačelnika Grada Novog Sada za pružanje stručne pomoći u preduzimanju aktivnosti u ozelenjavanju i pošumlјavanju gradskih površina, prevashodno urbanih celina i nastao je na inicijativu gradonačelnika Miloša Vučevića.

Prema njegovim rečima, administrativne poslove za potrebe Saveta obavljaće Gradska uprava za komunalne poslove, a cilj je da Novi Sada zaista postane zeleni grad koji uvažava protokole zaštite životne sredine i visoko vrednuje ekološke teme.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.