Gradska biblioteka proslavila svoj dan

VIDEO K9: Gradska biblioteka u Novom Sadu obeležila je svoj dan prigodnom svečanošću u prostorijama Digitalnog omladinskog centra i popustom na članarinu pri upisu tokom današnjeg dana.

0
8

Gradska biblioteka u Novom Sadu baštini tradiciju srpske Čitaonice osnovane 23. septembra 1845. godine u zgradi tadašnje Grčke škole, koja je 1958. godine, objedinjena sa bibliotekom “Đura Daničić”, rejonskim bibliotekama grada, a kasnije i pozajmnim odeljenjem Biblioteke Matice srpske, istaknuto je na obeležavanju Dana Gradske biblioteke.

Svečanosti, inače posvećenoj sećanju na Mariju Trandafil, prisustvovali su brojni gosti, gradski, crkveni i vojni zvaničnici.

Gradska biblioteka svoj rad zasniva na dugoj tradiciji, trajnim vrednostima i visokim profesionalnim standardima baštineći kulturno nasleđe, knjižnu i neknjižnu građu, stare i retke knjige, legate, ali je istovremeno otvorena za sve nove kulturne trendove, istakao je direktor Aleksandar Jokanović.

Tokom 177 godina postojanja, Gradska biblioteka postala je središte kulturnog i umetničkog razvoja zajednice, čuvar kulturne baštine i ustanova koja daje nemerljiv doprinos daljem oblikovanju kulrurnog identiteta grada, izjavio je ovom prilikom zamenik gradonačenika Novog Sada.

Gradska biblioteka je jedna od najvećih javnih biblioteka pozajmnog tipa u Srbiji. Samo ove godine, kako je istaknuto, Gradska biblioteka u Novom Sadu nabavila je više od 27.000 knjiga i upisala oko 20.000 članova te organizovala  nekoliko stotina programa, književnih susreta, predavanja, tribina i kreativnih radionica za decu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.