Gradska biblioteka dobija Umetnički savet

VIDEO K9: Dvadeset tačaka dnevnog reda bilo je na sednici Saveta za kulturu koja prethodi sutrašnjoj sednici Skupštine grada Novog Sada, na kojoj će, prema najavama, jedna od najvažnijih tačaka biti usvajanje budžeta za narednu godinu.

0
268

Na sednici Saveta za kulturu raspravljalo se o finansiranju programa kulture, ali i ustanova kulture, a sve u kontekstu osvojene titule Evropske prestonice kulture.

“To je jedna mogućnost i tu smo krenuli onako hrabro da ustanovimo koje civilne organizacije, koje ustanove možemo tako pomoći. Naime, devet tačaka dnevnog reda današnje sednice se bavilo usklađivanjem statuta kulturnih instiutcija, pošto po zakonu su dužni dana usklade svoj statut i deset tačaka dnevnog reda se bavilo temom programa rada za 2017. godinu istih tih institucija”, rekao je Đula Kiš, predsednik Saveta.

Ustanove kulture same su predložile svoje programe i planove rada, a kako je navo Kiš, na sednici Skupštine njihove potrebe i želje biće usklađene sa mogućnostima koje daje budžet. Sednici su prisustvovali i neki od direktora ustanova kulture koji su obrazložili svoje planove.

“Kada je reč o Gradskoj biblioteci u Novom Sadu, usvojene su dve tačke. Prva se ticala izmena Statuta Biblioteke koji je usaglašen sa zakonom, te izmene se tiču izbora direktora i metoda i načina rada upravnog i nadzornog odbora i, ono što je novina, jeste izbor takozvanog Umetničkog saveta koji treba da tokom godine pomaže konkretno našoj ustanovi u realizaciji programskih sadržaja”, naveo je Dragan Kojić, direktor Gradske biblioteke.

Kojić kaže da je prihvaćen i program i finansijski plan Biblioteke za narednu godinu, koji je, kako je naveo, primeren i u skladu sa onim što je Biblioteka već radila tokom ove i prethodnih godina.

Taj program je, kako je naveo, usklađen i sa titulom koju je Novi Sad poneo kao Evropska prestonica kulture, jer upravo ta titula je, kako je istakao Kojić, obaveza koju sve insitucije kulture moraju ispuniti i to na najbolji mogući način, a sve u skaldu sa već zadatim finansijskim okvirom.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.