Gradonačelnik: Smena onih koji nisu trošili!?

VIDEO K9: Odbornici Skupštine Novog Sada nisu zadovoljni rashodovnom stranom gradskog budžeta koji je u prvih 9 meseci ove godine ostvaren u iznosi od nešto više od 46 posto. Ovom činjenicom nije zadovoljan ni gradonačelnik koji je najavio skore smene odgovornih u preduzećima i ustanovama koje nisu potrošile planirana sredstva.

0
642

Punjenjem budžeta, koji je u prvih 9 meseci ove godine za oko 150.000.000 dinara više nego u istom periodu prošle godine, zadovoljni su odbornici i vlasti i opozicije, koji su pohvalili sugrađane.

“Posebno me raduješto imamo povećanje poreza na zarade, iako je smanjeno učešće lokalnih samouprava u raspodeli poreza na zaeade. Snažan je poratst komunalnog opremanja zemljišta, tu smo većpreko izvršenja za celu godinu, što znači da se mnogo više gradi. Sve to je postignuto sa daleko manjom prodajom nefinansijske imovine, odnosno zemljišta”, rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Na trošenje novca sugrađana izdvojenog za planirane projekte, kritike su, međutim, imali svi.

“Ja mislim da će se neki ljudi morati menjati, prosto nemam više sluha za neka njihova opravdanja. Očigledno da je i dalje uspeh za nekog direktora ili načelnika da obezbede što više para iz budžeta grada, a onda nije pripremio sve da izvrši u toku jedne godine. Naravno, njih ne vidite danas pred vama, ja dođem sa odgovaram na pitanja, odgovaram i na pitanja o onome što su oni radili, onda ću neke zamoliti da se povuku. Videćemo, očigledno da su neki pokazali da ne mogu da prate ovaj tempo”, istakao je gradonačelnik.

 

“Mi smo posebno kritični na izvršenje rashoda, do kraja septembra izvršeno je svega 40% svih rashoda koji su planirani na nivou čitave 2017. godine, Največi podbačaj je upravo na realizaciji kapitalnih investicija, dakle, oko 85 % je onoga što je utrošeno pripada tekućim rashodima, a svega oko 13% ide na kapitalne rashode”, rekao je Đurađ Jakšić iz SRS-a.

 

“Izostaju kapitalne investicije, kvalitet života u Novom Sadu je lošiji iz godine u godinu, a ono što moram da pozdravim i da pohvalim, jeste revnost građana Novog Sada koji su svoje obaveze uvek na vreme ispunjavali i to se vidi na prihodnoj strani budžeta”, naveo je Veljko Krstonošić iz Demokratske stranke.

Sporna tema na 28. sednici gradskog parlamenta je i raspodela jednokratne solidarne pomoći zaposlenima u novosadskim javno-komunalnim preduzećima.

“Način na koji će se to podeliti u NovomSadu i, generalno, u svim opštinama i gradovima i Srbiji, apsolutno je nešto što je zabrinjavajuće. Zašto? Pa, u suštini, daje se solidarna pomoć onima koji u javnom sektoru imaju nabolja i najveća primanja. Mi postavljamo pitanje šta je sa radnicima gradske uprave koji imaju daleko niža primanja, a sa druge strane, moramo biti svesni činjenice da u gradu Novom Sadu samo nekoliko firmi u suštini je sposobno da zaposlenima sa solidarnu pomoć u visini od 22 620 dinara”, kaže Jakšić.

 

“Ovog puta Demokratska stranka smatra da je daleko od toga da radnici koji će dobiti ovu pomoć to ne zaslužuju, jer svima u Srbudiji je teško pod ovom vlašću, pa i tim radnicima. Ali isto tako smatramo da je ovom odlukom diskriminisan deo koji je najugroženiji, a radi u javnim preduzećima ili u upravi grada”, smatra Krstonošić.

Isplata solidarne pomoći samo zaposlenima u javno-komunalnom preduzećima na teritoriji Srbije, rekao je gradonačelnik, posledica je zaključenja aneksa 1 republičkog kolektivnog ugovora.

“Ovo jeste jedan vid podrške zaposlenima u javno-komunalnim preduzećima koji su izdržali jedan teret tranzicije, podeli ga zajedno sa drugim ljudima i, svakako, jedan znak oporavka javnih finansija u našoj državi”, zaključio je Vučević.

Zaposlenima koji ne pripadaju javno-komunalnom sektoru, sa druge strane, sledeće godine biće povećane plate, naveo je gradonačelnik, i to radnicima u administraciji i ustanovama kulture u iznosu od 5%, a “Radosnom detinjstvu” i ustanovama socijalne zaštite 10%.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.