Gradonačelnik Novog Sada u poseti Pečuju

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić prisustvovao je obeležavanju Dana grada Pečuja sa koji naš grad ima uspešnu višegodišnju saradnju formalizovanu Sporazumom iz 2008. godine.

0
28

Uspešna dugogodišnja saradnja Novog Sada i Pečuja, oba nosuioca titule Evropska prestonica kulture, odvijala se prvenstveno na području kulture.

“Kako su oba naša grada, gradovi pobratimi, poneli laskavu titulu Evropska prestonica kulture, nadam se da će naša saradnja biti produbljena upravo na tom polju na osnovu obostarnog iskustva. Kultura je faktor koji nas povezuje, ne samo među institucijama sistema, već i šire javnosti, koja upoznajući se sa plodovima kulture, može da iznedri neke nove vrednosti. Tako jaki odnosi i prijateljstvo, uvek su stepenica više ka saradnji u oblasti privrede i ekonomije”, rekao je Milan Đurić.

On je čestitao gradonačelniku Atili Peterfiju i građanima Pečuja njihov dan, poželivši im prosperitet, napredak i da umnožavaju sve ono dobro što poseduju, a toga je dosta, pogotovo u oblasti kulture.

Delegacija Novog Sada uživala je u bogato pripremljenim kulturno-umetničkim sadržajima koji oslikavaju lepotu Pečuja.

Prisustvovali su i svečanoj akademiji u Koncertnoj dvorani „Kodaj“ koja je jedna od najvećih investicija od 2010. godine, kada je i grad Pečuj postao Evropska prestonica kulture.

Pečuj je najprepoznatljiviji po proizvodnji svetski čuvene Žolnai keramike. Još od sredine XIX veka, kada je u njemu sagrađena prva fabrika, grad je do danas sačuvao svetski renome u proizvodnji keramike. Interesantan je podatak i da je krov novosadske Katedrale ukrašen pirogranitnom keramikom koja potiče upravo iz ovog bratskog grada.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.