Gradnja oštetila stabla u Ulici Kornelija Stankovića

VIDEO K9: Sugrađani iz Ulice Kornelija Stankovića požalili su se Kanalu 9 na seču velikog broja mladog i, kako kažu, zdravog drveća u njihovoj ulici. U Gradskom zelenilu navode da su stabla bila oštećena tokom gradnje u ovoj ulici i da će, odlukom grada, umesto njih biti zasađeno novo drveće.

0
367

Na seču šezdesetak stabala stabala u Ulici Kornelija Stankovića reagovali su sugrađani i Zelena patrola, revoltirani, kako kažu, uklanjanjem mladog i zdravog drveća na početku vegetacije u gradu u kojem inače nedostaje zelenila.

Odgovor za ovaj postupak smo potražili u Gradskom zelenilu, gde nam je rečeno da je poslednjih godina u ovoj ulici izgrađen veliki broj višespratnica, te da je tokom gradnje oštećen jedan broj stabala katalpe.

“Zbog bezbednosti građana, projektom „Očuvanja i unapređenja zelenila u ulici Kornelija Stankovića“ koji finansira Gradska uprava za zaštitu životne sredine predviđeno je uklanjanje 60 oštećenih stabala. Umesto katalpi biće posađeno 66 sadnica likvidambara. Za stabla čiji korenov sistem preti da ugrozi podzemnu infrastrukturu, planirana je sadnja u polipropilenske cevi”, saopšteno je iz JKP Gradsko zelenilo.

U Zelenilu navode da je projektom predviđena i sadnja okruglastog jasena u razdelnoj traci, koja će biti bogatija i za 387 komada ukrasnog šiblja, a u ulici Kornelija Stankovića biće obnovljeni i travnjaci na mestima gde su uništeni.

Ne znamo koliko košta ova zamena oštećenih stabala novima, ali je za očekivati će, s obzirom na ovo iskustvo, sadnja novog drveća biti usaglašena sa planovima za eventualnu buduću gradnju u ovoj, ali i drugim ulicama.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.