Gradić kao pešačka zona?

VIDEO K9: Petrovaradinska tvrđava predstavlja kompleksan kulturno-istorijski spomenik, koji se mora čuvati, a u uslovima savremenog života i potreba građana i turista. Jedno od ozbiljnih pitanja koje se nameće jeste pitanje uređenja funkcionisanja saobraćaja oko i na samoj tvrđavi. Idejnih rešenja ima, ali je to još uvek sve u fazi povoja i ispitivanja.

0
556

Spletom različitih okolnosti, kroz Donju tvrđavu Petrovaradinske tvrđave, odnosno kroz Gradić sa podrgrađem, prolazi veoma važan put, koji je još veću važnost imao u prethodnim vremenima kada je povezivao Novi Sad sa Beogradom.

Gradnjom autoputeva ostali putevi su uglavnom izgubili na važnosti, ali ne i ovaj, kažu u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Novog Sada, navodeći da se, zahvaljujući proširenju sremske strane grada i povećanju broja stanovnika, intenzitet saobraćaja na ovom putu nije smanjivao, već je, naprotiv, jačao.

“Tako da je taj put ostao izrazito frekventan, koji je podrazumevao ne samo prolaz pešaka i drumskog saobraćaja, nego taj drumski saobraćaj uključuje i kamione za snabdevanje i gradske i prigradske autobuse, čak i međuopštinske linije prolaze kroz Gradić. Sve to kad se uzme u obzir, taj saobraćaj je veoma intenzivan i agresivan. On je neophodan i dok se ne reši u nekoj budućnosti valjanim načinom izmeštanja, preusmeravanja većine saobraćaja, pogotovo tog teškog saobraćaja, dakle, dok se ne iznađe neko dugoročno rešenje, Gradić strada”, rekao je mr Siniša Jokić, direktor Zavoda.

Saobraćaj koji prolazi kroz Gradić ne samo da uništava fasade objekata koji se nalaze u Gradiću, nego uništava i infrastrukturu i noseće konstrukcije objekata koji su od posebnog kulturno-istorijskog značaja. Upravo iz ovih razloga stručnajci za zaštitu kulturno-istorijskih spomenika su više puta predlagali da se iznađe neko rešenje za izmeštanje saobraćaja oko Petrovaradinske tvrđave, a cilj je, kako navodi Jokić, da Gradić postane pešačka zona.

“Jedno zaista intenzivno turističko mesto, jedan turistički epicentar, destinacija, gde će kao u Dunavskoj ulici, ili u Zmaj Jovinoj uloici, ili Ulici Modene ljudi sedeti u baštama i na ulicama Gradića i uživati u ambijentu baroknog arondismana. To je neka perspektiva, jer taj saobraćaj smeta čitavom konceptu turističkog kapaciteta Petrovaradinske tvrđave”, naveo je Jokić.

Izmeštanje saobraćaja mora biti “pametno” kaže Jokić, objašnjavajući da ne mogu svi turisti peške ići po tvrđavi. To podrazumeva da se mora osmisliti parking, kao i neka vrsta organizovanog prevoza. Bilo je više ideja o tome kako bi se ovo moglo rešiti, kaže direktor Zavoda, dodajući da se saobraćaj, ipak, ne može zabraniti u potpunosti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.