Građani Srbije danas na biralištima

VIDEO K9: Građani Srbije danas na biračkim mestima biraju poslanike za republički i pokrajinski parlament, kao i za lokalne skupštine u većini mesta. Biračka mesta otvorena su od 7 do 20 sati, a prvi rezultati očekuju se do 21 čas.

0
17

Više od 6.580.000 građana Srbije danas ima pravo da glasa na redovnim parlamentarnim izborima za 250 poslaničkih mesta Narodne skupštine za koju se nadmeću kandidati sa ukupno 21 izborne liste. Za ulazak u Skupštinu neophodno je da stranka ili koalicija pređu cenzus od tri odsto, dok za manjinske liste važi prirodni prag. Biračka mesta, ukupno 8.253, u Srbiji otvorena su od 7 do 20 sati, do kada traje i izborna tišina. Pravo glasa u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji na 90 biračkih mesta ima oko 100.000 birača.

Za vreme izborne tišine u danu za glasanje na biračkom mestu i na 50 metara od njega zabranjeno je isticanje simbola i propagandnog materijala učesnika u izbornoj trci.

Glasački listići za republičke izbore su roze boje, a štampano je i 32.918 rezervnih listića što je 0,5 odsto od ukupnog broja birača. Na biračkim mestima važe mere zaštite od korona virusa, obavezna je socijalna distanca, a svi članovi biračkih odbora moraju imati maske i rukavice. Birači, za koje su obezbeđene zaštitne maske, ne moraju, ali je poželjno da je nose.

Osim posmatračke misije ODIHR-a, izbore u Srbiji, prate i domaći posmatrači CRTA i CESID, posmatrači Agencije za borbu protiv korupcije, a prvi put se za praćenje izbora prijavio i ENEMO – Evropska mreža organizacija za nadgledanje izbora.

Prve procene izbornih rezultata građani će imati već sat vremena posle zatvaranja biračkih mesta, a epublička izborna komisija najkasnije u roku od 96 sati po zatvaranju biračkih mesta ima zakonsku obavezu da utvrdi konačne rezultate izbora.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.