Građani u procesu evropskih integracija

VIDEO K9: U Novom Sadu je predstavljen Program podrške civilnom društvu i medijima u oblasti evropskih integracija, koji je posvećen jačanju organizacija civilnog društva i medija, a koji mogu da približe građanima proces evropskih integracija.

0
396

Predstavnici medija i organizacija civilnog društva su imali priliku da saznaju više o Programu koji se realizuje u okviru projekta “Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji”, koji od prošle godine sprovodi Beogradska otvorena škola uz podršku Švedske.

“Program kao takav podrazumeva trogodišnji ciklus podnošenja predloga projekata koji za svoj osnovni cilj unapređenje procesa pristupanja Srbije Evropskoj uniji, kroz osnaženu i značajniju ulogu organizacija civilnog društva i medija. Prisustvujete danas predstavljanju drugog kruga poziva za podnošenje predloga. Prvi krug je već uveliko u toku. U prvom krugu smo odabrali 15 organizacija civilnog društva i medija koji se bave najrazličitijim temama, od zaštite i unapređenja prava deteta do uspostavljanja i primene standarda u kvalitetnoj proizvodnji, poljoprivrednih proizvoda i zdrave hrane”, rekao je Vladimir Pavlović iz Beogradske otvorene škole.

Pavlović objašnjava da je ideja programa da okupi organizacije civilnog društva i medije, koji bi na lokalnom nivou ponudili kreativna rešenja za unapređenje lokalne politike i života građana, uz primenu standarda Evropske unije, u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

“Što se tiče samih medija, mediji kao takvi imaju vrlo značajnu ulogu i oni su zastupljeni isto unutar ovog Programa i ono što mi želimo kroz ovaj Program  da postignemo jeste da osnažimo i podstaknemo medije da odgovorno i ozbiljno izveštavaju o procesu evropskih integracija, da otvaraju teme koje su vezane za sam proces pristupnih pregovora i za sve one koristi, ali i troškove i izazove koji nastaju unutar procesa evropskih integracija. Uloga medija i organizacija civilnog društva je vrlo bitna iz prostog razloga zato što su i jedni i drugi najbliži građanima”, naveo je on.

Organizacije civilnog društva i medji, kao zastupnici interesa građana, treba da ih upute u proces i ka vlastima, kako bi pristupani pregovori rezultirali usvajanjem Evropskih stavova i vrednosti i kako bi se uspostavio dijalog između vlasti i nevladinih aktera, navodi Pavlović.

Drugi poziv za predloge projekata traje do 20. avgusta, nakon čega će se već u septembru pristupiti realizaciji projekata.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.