Građani, partneri ili poslušnici

VIDEO K9: Ukoliko bi vlast u donošenje odluka uključivalo građane, umesto protivnika tih odluka dobila bi saveznike, zbog čega je važno jačanje civilnih organizacija i udruženja, rekao je u emisiji Otvoreni ekran dr Dejan Maksimović, saradnik Ekološkog centra Stanište, koji je i poslanik u Skupštini AP Vojvodine.

90

NVO Ekološki centar Stanište deluje u Vršcu od 2007. godine i bave se projektima iz oblasti zaštite životne sredine, poljoprivrede i ruralnog razvoja, sa misijom unapređenja lokalnih zajednica prema životnom okruženju.

Ono što ih karakteriše su istraživanja o finansiranju zaštite životne sredine koja sprovode od 2010. do danas, rekao je Maksimović.

“Ono što čime se najviše bavimo jeste istraživanjeefekata određenih politika, pre svega politike zaštite životne sredine i politike koja se bave poljoprivredom, kako se sprovode te politike, koji su njihovi efekti, rezultati i šta treba da se uradi u zakonskom ili nekom drugom institucionalnom smislu da bi se te politike unapredile”, istakao je Maksimović, inale doktor veterinarske medicine.

Za razliku od većine evropskih zemalja, nevladine organizacije u našem društvu još uvek nemaju mesto koje zaslužuju, za što su, smatra Maksimović, krive vlasti, ali i sami građani i NVO.

“Naime, moramo da budemo svesni činjenice da je naše društvo duži niz decenija u prošlosti imalo represivan karakter i država nije negovala kontakt sa građanima u smislu da ih pita za određeno mišljenje, bila je nadređena u odnosu na njih i očekivala da će građani da ćute, da slušaju i da rade onako kako im se kaže. Međutim, u demokratskom društvu je, naravno, neophodno građane uključiti u političke procese i odlučivanja”, naveo je Maksimović.

Nasleđe prošlosti i neizgrađen civilni sektor, smatra on, utiče i na građane koji nisu dovoljno društveno aktivni i očekuju da neko drugi reši probleme koji utiču na kvalitet života u njihovom okruženju.

“Postoje mnogi načini kako se građani mogu uključiti u odlučivanje. Na taj način se odluke koje se donose mogu biti kvalitetnije, više usklađene sa zakonom, sa životom i sa zdravim razumom, a u krajnjem slučaju, vlast umesto protivnike nekih odluka, od građana, ukoliko ih uključi u odlučivanje, dobija saveznike i amortizuje sve one neprijatnosti koje možemo videti na televiziji, koje se dogode posle donošenja odluke, ukoliko građani nisu uključeni”, kazao je Maksimović.

Umesto poslušnički, odgovorna vlast bi, zaključio je Maksimović, s građanima morale da izgrađuju partnerki odnos, ukoliko želimo da izgradimo istinski demokratsko društvo.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.