Građani, partneri ili poslušnici

VIDEO K9: Ukoliko bi vlast u donošenje odluka uključivalo građane, umesto protivnika tih odluka dobila bi saveznike, zbog čega je važno jačanje civilnih organizacija i udruženja, rekao je u emisiji Otvoreni ekran dr Dejan Maksimović, saradnik Ekološkog centra Stanište, koji je i poslanik u Skupštini AP Vojvodine.

144

NVO Ekološki centar Stanište deluje u Vršcu od 2007. godine i bave se projektima iz oblasti zaštite životne sredine, poljoprivrede i ruralnog razvoja, sa misijom unapređenja lokalnih zajednica prema životnom okruženju.

Ono što ih karakteriše su istraživanja o finansiranju zaštite životne sredine koja sprovode od 2010. do danas, rekao je Maksimović.

“Ono što čime se najviše bavimo jeste istraživanjeefekata određenih politika, pre svega politike zaštite životne sredine i politike koja se bave poljoprivredom, kako se sprovode te politike, koji su njihovi efekti, rezultati i šta treba da se uradi u zakonskom ili nekom drugom institucionalnom smislu da bi se te politike unapredile”, istakao je Maksimović, inale doktor veterinarske medicine.

Za razliku od većine evropskih zemalja, nevladine organizacije u našem društvu još uvek nemaju mesto koje zaslužuju, za što su, smatra Maksimović, krive vlasti, ali i sami građani i NVO.

“Naime, moramo da budemo svesni činjenice da je naše društvo duži niz decenija u prošlosti imalo represivan karakter i država nije negovala kontakt sa građanima u smislu da ih pita za određeno mišljenje, bila je nadređena u odnosu na njih i očekivala da će građani da ćute, da slušaju i da rade onako kako im se kaže. Međutim, u demokratskom društvu je, naravno, neophodno građane uključiti u političke procese i odlučivanja”, naveo je Maksimović.

Nasleđe prošlosti i neizgrađen civilni sektor, smatra on, utiče i na građane koji nisu dovoljno društveno aktivni i očekuju da neko drugi reši probleme koji utiču na kvalitet života u njihovom okruženju.

“Postoje mnogi načini kako se građani mogu uključiti u odlučivanje. Na taj način se odluke koje se donose mogu biti kvalitetnije, više usklađene sa zakonom, sa životom i sa zdravim razumom, a u krajnjem slučaju, vlast umesto protivnike nekih odluka, od građana, ukoliko ih uključi u odlučivanje, dobija saveznike i amortizuje sve one neprijatnosti koje možemo videti na televiziji, koje se dogode posle donošenja odluke, ukoliko građani nisu uključeni”, kazao je Maksimović.

Umesto poslušnički, odgovorna vlast bi, zaključio je Maksimović, s građanima morale da izgrađuju partnerki odnos, ukoliko želimo da izgradimo istinski demokratsko društvo.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.