Grad subvencioniše kupovinu bicikala

VIDEO K9: Novi Sad je prvi grad u Srbiji koji je doneo odluku da subvencioniše kupovinu bicikala i za tu namenu izdvojeno je 8 miliona dinara. Pokretač ove akcije je Udruženje građana Novosadska biciklistička inicijativa u kojem navode da to jeste veoma važna stvar, ali i da u gradu ima još mnogo posla kako bi biciklistički saobraćaj bio u potpunosti obezbeđen.

1
76

Prošle godine Udruženje građana “Novosadska biciklistička inicijativa” pokrenulo je pred Vladom Republike Srbije ideju o subvencionisanju pri kupovinu bicikala. Iz Vlade su tada dobili odgovor da ovakve subvencije treba da obezbedi lokalna samouprava i tako je ove godine Novi Sad doneo odluku da bude prvi grad u Srbiji koji će izdvojiti sredstva iz budžeta za subvencionisanje kupovine bicikala.

Grad je za ovu namenu izdvojio 8 miliona dinara. Gradonačelnik Novog Sada kaže da je ideja da bude finansirano 50 odsto ukupne cene bicikla, ali i da će u rebalansu budžeta još više novca biti izdvojeno za ovaj vid subvencija.

Međutim, kako kaže Marko Trifković, predsednik Novosadske biciklističke inicijative, ipak je reč o pilot programu koji se prvi put primenjuje u Srbiji, pa je za sada nepoznat tačan način na koji će subvencionisanje funkcionisati.

Trifković, međutim, navodi da za bezbednost biciklista nije dovoljan samo dobar bicikl, već i adekvatna infrastruktura. Na tome se, prema njegovim rečima, u Novom Sadu ima štošta poraditi.

A šta će to sve grad uraditi po ovom pitanju objasnio je i gradonačelnik Vučević koji je kazao da će Grad izdvojiti dodatnih 300 miliona dinara za biciklističku infrastrukturu.

U Novom Sadu, prema rečima Trifkovića, postoji mreža biciklističkih staza duga oko 100 kilometara. Sa druge strane, broj biciklista konstatno raste i prema istraživanju Novosadske biciklističke inicijative u našem gradu trenutno je aktivno oko 40 hiljada biciklista.

Međutim, i pored najava i izdvajanja, adekvatna parking mesta, česte krađe i rupe na stazama, najčešći su problemimi sa kojima se ovaj nemali broj novosadskih biciklista susreće svakodnevno.

1 KOMENTAR

  1. ocemo li pravovremeno biti informisani ko je odredjen za nosioca subvencionisanja kupovine bicikla, ja sam jedan od kandidata za subvenciju, pa da ne zakasnim sa prijavom.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.