Grad plaća testove na narkotike za đake

VIDEO K9: Kupovina testova na narkotike bila je tema 17. sednice Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama. Kako je najavljeno, testovi na narkotike biće podeljeni roditeljima od naredne školske godine, a kupovinu će finansirati Grad Novi Sad.

0
418

Plan Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u školama jeste da škole nabave testove na narkotike, koje će dati roditeljima koji će moći da testiraju svoju decu, a radi se o 25.000 testova koji su namenjeni za sve srednjoškolce i učenike 7. i 8. razreda osnovnih škola.

Rebalansom budžeta Grad će obezbediti 10 miliona dinara za kupovinu testova na narkotike, zaključeno je na današnjoj sednici Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama.

Inače, Novi Sad je prvi grad koji se na ovaj način suprotstavlja širenju narkomanije od najmlađih uzrasta i članovi Koordinacionog tela nadaju se da će ovaj vid borbe uroditi plodom i da će model preuzeti i drugi gradovi u Srbiji.

Takođe, na sastanku je zaključeno da nijedan roditelj neće biti u obavezi da testira svoje dete, već je izbor na samim roditeljima. Ali, članovi apeluju da roditelji sarađuju, makar utoliko da test uzmu, jer i samo saznanje dece da roditelj može da ih proveri imaće veliki efekat na njihovu svest.

“Imali smo iskustvo iz privatnih škola gde se testiranje sprovodi u školama. To su vrlo pozitivna iskustva, pre svega u potpisivanju saglasnosti roditelja, a i dece, jer oni imaju svoja prava. Testiranja se rade nenajavljeno tokom školske godine, uglavnom odmah posle vikenda, gde se na takav način za godinu-dve potpuno suzbilo korišćenje opijata jer oni znaju da će biti testirani u školama”, rekla je Jelena Desnica, predstavnik Saveta svih osnovnih škola Novog Sada.

Prema njenim rečima, svaka privatna škola ima svoju politiku kako reaguje prema učeniku koji je pozitivan na test i to jeste dobar metod koji bi trebalo da bude prihvaćen i u državnim obrazovnim ustanovama.

Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja danas je usvojilo i Izveštaj osnovnih i srednjih škola o bezbednosti učenika u školskoj 2016/17. godini.

Takođe, s obzirom na obaveštenje Ministarstva finansija u vezi sa radom kladionice u blizini OŠ “Ivan Gundulić”, u kome se tvrdi da je udaljenost kladionice od te škole veća od 200 metara, konstatovano je da ne postoje mogućnosti za njeno zatvaranje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.