Grad o sudbini Radničkog univerziteta, Apoteke, SPENS-a

VIDEO K9: Grad je konačno rešio da sudbinu zgrade nekadašnjeg Radničkog univerziteta uzme u svoje ruke. Odluku o tome doneli su odbornici na današnjoj redovnoj sednici Skupštine grada, na kojoj je bilo reči i o javno-privatnom partnerstvu za Apotekarsku ustanovu Novi Sad.

0
408

Grad će postati vlasnik zgrade u kojoj je do požara, pre nepune dve decenije bio smešten Novosadski otvoreni univerzitet. Doduše, još nije odlučeno šta će sa njom biti nakon preuzimanja i za to postoji nekoliko opcija.

“Nakon preuzimanja verujem da će nam Republika preneti vlasništvo nad zgradom. Izvršićemo ekonomsku analizu šta je najisplativije da radimo sa zgradom, da li će tu biti smešten javni sektor, javne službe, da li će biti poziva za privatnog parnera, ili ćemo koristiti deo zgrade za start-apove”, rekao je Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

Prema njegovim rečima, interesovanje su već pokazale neke IT kompanije, ali će grad pre svega tražiti svoj interes po preuzimanju objekta nakon čega će početi i njegova obnova. Odluku su podržali i odbornici SRS, koji imaju svoje zamisli o budućoj nameni ovog prostora.

“Mi ćemo podržati predlog da Grad dođe u posed kompletne zgrade nekadašnjeg Radničkog univerziteta. Mi smo predlagali da se na taj način rešavaju smeštajni kapaciteti RTV-a, upravo u zgradi Radničkog, jer se najoštrije protivimo megalomanskom projektu Igora Mirovića, izgradnje nove zgrade na Mišeluku”, naveo je Đurađ Jakšić u ime odbornika SRS.

Pred odbornicima se našao i projekat javno-privatnog partnerstva za Apotekarsku ustanovu Novi Sad, čime bi Novi Sad bio prvi grad u Srbiji koji bi rešio probleme ove ustanove ustupajući 2/3 vlasništva privatnom partneru.

Ovim projektom, prema rečima gradonačelnika, grad bi zadržao mrežu apoteka o rešio ogromna dugovanja Apotekarske ustanove.

“Mi se nismo igrali lakih rešenje, nismo pravili mimikriju privatnog-javnog partnerstva u davanju u zakup apoteka, mi smo ponudili institucionalno, konceptualno ne samo najzakonitiji nego i najodgovorniji i najbolji način da se reši ovaj proble”, kazao je Vučević.

Prema njegovim rečima, nakon što bude rešen ovaj problem, grad će se pozabaviti mukama drugog velikog dužnika, SPENS-a.

“S tim što će tu Grad apsolutno voditi računa o sportskim sadržajima, terenima, objektima. Mi tu ne možemo da se igramo. Grad tu mora da zadrži upravljačka prava, da može da omogući našim sportskim klubovima, našim građanima da mogu da se bave sportom, da igraju, da se održavaju utakmice i sve ono što Grad ima interes”, rekao je Vučević.

Opciju o mogućem rušenju Spensa u slučaju da se ne nađe rešenje za njegov finansijski oporavak, Vučević je odbacio jer takav predlog, kako je rekao, ne bi podržali sugrađani.

Eventualnom rušenju SPENS-a najoštrije su se usprotivili i radikali, istakavši da je SPENS jedan od simbola Novog Sada.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.