Grad na dobrom putu rešavanja problema napuštenih životinja

VIDEO K9: Pre tri godine Grad je osnovao Javnokomunalno preduzeće Zoohigijena i veterina kako bi se rešio problem napuštenih životinja u gradu, pre svega pasa i mačaka. Posle tri godine, ovaj problem i dalje nije rešen, rekao je u našoj emisiji Otvoreni ekran direktor ovog preduzeća Alekandar Bursać, navodeći ipak da je grad na dobrom putu da taj problem reši, ističući da je Novi Sad jedan od retkih gradova koji na ovako human i savremen način pristupa ovom problemu.

0
331

Novi Sad je pre tri godine počeo da se na human, civilizovan, svetski i jedini pravi način bavi pitanjem napuštenih pasa i mačaka na ulicama.

Ono što još uvek nije rešeno, jeste pitanje odgovornosti vlasnika životnja, koji se neodgovorno ponašaju, te pse i mačke posle izvesnog vremena ostavljaju na ulicama grada.

“Problem je što populacija napuštenih životinja preti da bude u ekspanziji i preti da bude drastična, a s druge strane sve lokalne samouprave su oštećene po pitanju odštetnih zahteva. Ja odgovorno tvrdim da veliki broj takvih ujeda se nije desio od strane napuštenih životinja, kako to žele da predstave, mi dobijamo predstavu da je to učinio neki pas lutalica, ali ja odgovorno tvrdim da se ne radi o tome, radi se o velikom broju fingiranih ujeda”, rekao je Aleksandar Burać, direktor JKP Zoohigijena i veterina.

Ima i ujeda napuštenih pasa, rekao je on, ali dodao da niko ne ulazi u problematiku da li je taj ujed naneo vlasnički pas, koji je izašao iz dvorišta, načinio ujed i vratio se ili je to zaista učinio pas sa ulice.

“Ili je to možda poluvlasnički pas, dakle pas koga vlasnik drži pet godina, hrani da bi mu čuvao neku parcelu na kojoj on planira da nešto uradi? Podsetiću vas na slučaj iz 2016. godine, šar-planinac na Kamenjaru koji je porodicu iz Budisave masakrirao. Taj pas je i dan danas kod nas u Prihvatilištu. Nema mikročip, a čovek ga je držao vezanog pet godina i sad advokat porodice tuži Zoohigijenu. Kako smo mi mogli da utičemo da taj pas ne napravi taj ujed?”, pita se Bursać. 

Zoohgijena i grad ispaćuju velike odštetne zahteve zbog ujeda pasa i mačaka na ulicama, a prema poslednjim podacima dnevno se u proseku po dve tužbe podignu ovim povodom. To je isrpljujuće i za ovo preduzeće i za grad, rekao je Bursać.

 

Zato bi što pre trebalo početi sa punom primenom Zakona o dobrobiti životinja, ali i doneti strategiju na nivou cele države o načinu rešavanja ovog problema.

 

“Pa hajte da zajedno, trebalo bi da nam je zajednički isti cilj – to je za deset godina da nemamo napuštenu ni jednu kucu ili macu na ulici. Ne zato što ćemo ih eutanazirati, ili zato što ne treba tu da budu, jednostavno to je patnja da žive na ulici. To je  patnja za te životinje i ljude koji imaju probleme sa tim životinjama, dakle nije to to. Ali do tog perioda hajde da omogućimo jedan noramalan suživot u nekom vremenskom periodu – to će nas daleko manje koštati, a vodi krajnjem cilju a to je da nemamo napuštenih maca i kuca i na ulicama”, naveo je on. 

Zoohigijena godišnje uhvati nekoliko hiljada jedinki na našim ulicama, rekao je Bursać, navodeći da se sve one po dolasku u Prihvatilište sterilišu, pregledaju i vakcinišu i posle nekog vremena vraćaju na ulice.

Retki su slučajevi eutanazije životinja, a tokom prošle godine bilo ih je 12. Tu je reč o životinjama koje su bile teško bolesne od različitih vrsta kancera. Ipak, moguće su i greške, a jedna od tih bila je eutanazija psa Stena.

“Nikako nam ne bi palo na pamet da takvog jednog psa povlačimo sa ulice. Pa zašto bismo to radili? Koji bi naš interes bio da mi jednog psa koji se igra sa decom koji je dobar… zašto bismo ga eutanazirali? To ne radimo, zaista. Imate gomilu pasa koji su problematični i koji su proveli kod nas u prihvatilištu i koje smo udomili i trudimo se zaista svakom psu da damo šansu. Postupak, ja i danas to tvrdim, nije bio odgovorajući, taj pas nije trebalo da bude eutanaziran, ali taj pas je bio dobar pas prema određenom broju ljudi, a prema drugima nije bio dobar. Mi smo došli na poziv građana i imao je tendenciju da ljude koji su na biciklu da hoće da ih pojuri i gricne”, objasnio je direktor. 

Odgovrono lice za ovakav postupak je smenjeno rekao je Bursać, navodeći da su svi nadležni saslušani u MUP-u, a da se očekuje odluka o tome da li će ovaj slučaj završiti na sudu.

Na samom kraju, Bursać je naveo i da je u cilju što boljih usluga, Zoohigijena ove godine počela gradnju Pansiona za kućne ljubimce, površine oko 200 metara kvadratnih u kojoj će građani moći bezbedno da ostave svoje životinje na čuvanje, a plan je da radovi budu završeni do kraja godine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.