Govor mržnje i populizam i dalje izazivaju zabrinutost u Evropi

Ksenofobni populizam i rasistički govor mržnje uticali su na političku klimu u Evropi u 2018. godini, navodi se u danas objavljenom godišnjem izveštaju Evropske komisije protiv rasizma i netolerancije (ECRI).

99

Sve veću nesigurnost oko ekonomskih, geopolitičkih i tehnoloških promena iskoristili su oni koji su krivili migrante i manjine, pre svega populistički političari koji teže podeli društva po nacionalnim, etničkim ili verskim linijama.

Takva gledišta nisu iznosili samo političari s margine, već i oni koji su pripadnici najvećih partija i vlada, što je poseban razlog za brigu ECRI.

“Ideologije zasnovane na pretpostavljenoj nekompatibilnosti medju nacionalnim, etničkim ili religijskim grupama predstavljaju opasnost za inkluzivna društva kao i one koje zagovaraju ‘rasnu superiornost'”, navodi se u izveštaju, uz upozorenje na “mi protiv njih” pristup u političkom i javnom govoru.

ECRI je upozorio i na sve rasprostranjenije “lažne vesti” koje često stvaraju pogrešne slike ranjivih grupa i pozvao političare, verske vodje i lidere zajednica da ne samo izbegavaju govor mržnje već da mu se aktivno suprotstavljaju.

Komisija je ipak zabeležila da je sve veći broj zemalja preduzeo važne korake u donošenju zakona protiv govora mržnje u skladu s evropskim i medjunarodnim standardima.

Medjutim, u većini evropskih zemalja su islamofobija i antiimigrantska osećanja bila jaka u 2018. godini, a muslimanke su često bile na meti nasilja. Takodje, sve veće nepoverenje vlada i prema Evropljanima afričkog porekla koji su u Evropi rodjeni ili u njoj veoma dugo žive.

Kako navodi ECRI, uprkos saradnji jevrejskih zajednica s vlastima u borbi protiv antisemitizma, Jevreji u Evropi se i dalje suočavaju s antisemitizmom, pa i nasiljem, koji se često smatra opravdanom reakcijom na postupke izraelske vlade. ECRI navodi da takvi stavovi moraju biti odbačeni.

Skrenuta je pažnja i na loš položaj Roma, a posebno romskih žena i devojaka koje su posebno ranjive. (Beta)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.