Gotova 161. sezona u Srpskom narodnom pozorištu: Šta vas uskoro očekuje u narednoj?

Završena je 161. sezona u Srpskom narodnom pozorištu, sa velikim očekivanjima najstarijeg nacionalnog teatra za narednu.

0
6

Publika je uživala u 18 premijera, više od 40 gostovanja, u izvođenjima na otvorenom, a bilo je ukupno više od 60.000 posetilaca.

Naredna, 162. sezona Srpskog narodnog pozorišta biće otvorena svečano, 29. avgusta na platou ispred Pozorišta multimedijalnim programom čiju režiju potpisuje Sonja Petrović, a koji ima za cilja da pokaže kakve sve planove imaju sve tri umetničke jedinice za nadolazeću sezonu.

U sat vremena, prisutni će takođe imati priliku da isprate segmente predstava – dramskih, operskih i baletskih koje su obeležile prošlu sezonu. Kako najavljuju u SNP, publika će gledati mladog Aljošu Đidića koji igra naslovnu rolu u predstavi “Mefisto”, glumicu Mariju Medenicu čija predstava “Neodustajanje” ne prestaje da oduševljava publiku, Draginju Voganjac u novoj predstavi “Kafka Mašin”, ali i scenu “Žrtvovanja” iz operskog spektakla “Aida”, uz video projekcije na kojima će Ana Karenjina i Vronski, koje tumače prima balerina Ana Đurić i prvak baleta Andrej Kolčeriju, izvesti ples fatalne ljubavi.

“Sve što smo do sada preduzeli, od 19. januara, bili su konkretni i planirani koraci koji vode ka izdizanju jednog jasnog prioriteta: Predstave i ljudi koji je prave. Zadatak nam je da ponudimo drugačiji organizacioni model koji bi bio primeren stvarnim potrebama Pozorišta, koji bi njegov rad učinio efikasnijim nego što je danas, ali ga i prilagoditi savremenim trendovima, koristeći pozitivna iskustva drugih. Zadatak nam je da ljude kojima je predstava osnovni proizvod, postavimo na mesto koje im pripada. Da rasteretimo administraciju, da uložimo u mlade ljude, da uložimo u tehniku, da omogućimo prostor u kom se bezbedno i tečno pravi umetnost”, objašnjava upravnik Srpskog narodnog pozorišta Aleksandar Stankov.

Drama Srpskog narodnog pozorišta spektakularno je zatvorila sezonu premijerom predstave Mefisto, u režiji Harisa Pašovića. A pozorište i sukob kao tematska okosnica sledeće sezone pogotovo kroz Persijance, prvu sačuvanu dramu, i to dramu koja je izraz saosećanja prema poraženom neprijatelju, kroz Podzemlje, Besnilo, i kroz projekat Čovek i bog, očekuje publiku i u narednoj sezoni.

“Mi sezonu otvaramo predstavom ‘Što na podu spavaš?’, po romanu Darka Cvijetića, u režiji Kokana Mladenovića. Ovo je veliki izazov je reč o koprodukciji tri pozorišta (NP Sarajevo, GNK Gavela Zagreb, SNP Novi Sad). Radićemo tekstove Jovana Vave Hristića, Velimira Lukića, Mome Kapora, Gogolja, takođe jednu svojevrsnu rekonstrukciju naše čuvene predstave ‘Golubnjača’. U obavezi smo da se bavimo domaćom i stranom klasikom, i ali i da pratimo savremene teatarske tokove, pre svega vodeći računa o domaćem dramskom piscu”, istakao je direktor Drame Milovan Filipović.

Sezonu 161, Srpsko narodno pozorište završava ovenčano brojnim nagradama među kojima su i nagrade Sterijinog pozorja. Takođe, obogaćivanje instrumentarijuma bio je jedan od ciljeva, te su tako u SNP stigli instrumenti posle 17 godina.  

Opere “Aida”, čija je marketinška kampanja našla na listi najboljih radova za nagradu PHNX Award i tako ušla u svetsko finale za najbolju kampanju u oblasti kulture u i opera “Vladimir I Kosara”, koja je rađena u koprodukciji sa Fondacijom “Novi Sad – Evropska prestonica kulture” u kojima učestvuju solisti, Orkestar, Balet i Hor probudile su izuzetno interesovanje publike. 

“Prva premijera biće opera ‘Karmen’ u režiji Ozrena Prohića. Zatim obnavljamo na jesen operu ‘Pop Ćira i Pop Spira’. Do Nove godine imaćemo i ‘Tosku’, ‘Aidu’ i ‘Čarobnu Frulu’ za decu. A za kraj godine spremamo specijalno iznenađenje: Operski Bal, koji će biti prvi u nizu i početak nove tradicije. Raznovrsni program se nastavlja u 2024 godini. Slušaćemo Operu, Operetu, mjuzikl kao i gala koncerte”, istakla je direktorka opere Sandra Milankov.

Direktor Baleta Toni Ranđelović takođe ne krije zadovoljstvo kada je ansambl baleta u pitanju.

“Početak sezone obeležilo je učešće u ‘Aidi’, a onda je usledila dugoočekivana premijera baletskog dela ‘Ohridska legenda’ čuvenog Stevana Hristića. Izdvojio bih i veliko i značajno učešće na ceremoniji otvaranja godine titule Novog Sada kao Evropske prestonice kulture. Maj je obeležila velika premijera ‘Ana Karenjina’, a takođe, sve vreme smo igrali tekući repertoar. Izuzetno sam zadovoljan. Kompletan ansambl baleta mi je bio pre svega zdrav, bez povreda, a kada je reč o publici, dovoljno govori to što se za svaku predstavu tražila karta više“, istakao je Ranđelović.

Naredni spektakl je “Rigoleto”, a naslovnu ulogu će tumačiti naš proslavljeni bariton Željko Lučić 7. septembra, kao i predstava “Što na podu spavaš?” u režiji Kokana Mladenovića koja je zakazana za 17. septembar na otvorenom. 

Takođe, premijera opere “Karmen” u režiji Ozrena Prohića je 29. septembra, a onda stiže i novosadska premijera predstave “Magbet” u režiji Nikite Milivojevića. Mini festival “Naši dani” održaće se krajem septembra, a predstave SNP-a će gledati beogradska publika.

Na matičnoj sceni u protekloj sezoni odigrano je 156 predstava, Srpsko narodno pozorište je u goste putovalo gotovo 40 puta, a na velika vrata SNP-a ušlo gotovo 70.000 ljubitelja teatra.

(021.rs)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.