Gotov “Lex specialis” za “švajcarce”

VIDEO K9: Udruženje za zaštitu potrošača Efektiva najavilo je za ponedeljak, 15. aprila, protest korisnika kredita u švajcarskim francima. U drugom udruženju koje okuplja ove dužnike navode da je predloženi tekst zakona koji bi rešio ovaj problem korak napred ka postižanju konačnog dogovora.

0
435

Nezadovoljni dosadašnjim pregovorima između predstavnika banaka i korisnika kreditno zaduženih u švajsarskim francima, Udruženje za zaštitu potrošača Efektiva najavilo je za ponedeljak protest upozorenja ispred zgrade Vlade Srbije.

Efektiva traži poštovanje poštovanja stava Vrhovnog kasacionog suda, od 2. aprila, prema kojem je valutna klauzula u švajcarskim francima proglašena nezakonitom, zatim o konverziji tih kredita u kredite vezane za evro, po kursu na dan zaključenja ugovor, i obustavi svih postupaka prinudne naplate kredita indeksiranih u francima.

Iz Efektiva je saopšteno da je na delu pokušaj banaka da umanje dejstvo odluke vrhovnog suda i da izdejstvuju povoljniju poziciju za sebe. Ponovili su i da nema pregovora i dogovora oko poštovanja zakonskih odredbi, da su CHF ugovori ništavi ili raskidni, te da ne sme biti diskriminacije među korisnicima.

“U principu, uloga NBS trebala je da bude bar tog nekog informativnog karaktera, da obavesti građane o rizicima zaduživanja u toj valuti. To se nije desilo, čak su prikrivene neke informacije koje su stizale od MMF-a o rizicima zaduživanja u stranim valutama, građani su nagovarani da uzimaju te kredite u smislu da su oni povoljniji i tako dalje. Institucije do ovog trenutka nisu radile ništa, u principu, da jesu, ne bi bilo ni tih protesta, ni tužbi, ne bi bilo ničega. Mi se borimo i protiv banaka i protiv institucija ovog sistema koji ne dozvoljava, koji štiti banke, a radi na štetu korisnika kredita”, rekao je Dejan Gavrilović, predsednik Efektive u emisiji “Otvoreni ekran”.

Od prošle nedelje, podsetimo, na pregovaračkom stolu je i predlog da Srbija donese “leks specijalis” za rešenje problema zaduženih u švajcarskim francima, kojim bi bilo omogućeno konvertovanje kredita indeksiranih u švajcarskoj valuti u uobičajne, vezane za evro i takvim zakonom bi teret podnele i banke, ali i država.

Tekst Predloga tog zakona kojim bi problem oko 17.000 građana zaduženih u švajcarcima bio rešen, završen je i predložen članovima Udruženja CHF Srbija.

U tom udruženju kažu da u predloženom tekstu nije konstatovano da je valutna klauzula u švajcarskim francima bila zakonita, čime je, kako navode, ispunjen njihov zahtev i napravljen korak napred ka postižanju konačnog dogovora.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.