Gornje livade – naselje ili geto?

VIDEO K9: Iako letnji meseci donose gomilu prašine u neasfaltiranim ulicama naselja Gornje Livade u Novom Sadu, još je gore kada padne kiša, kažu meštani. Kroz bare se ne može proći, a nakon toga ostaju rupe koje nema ko da zakrpi. Još jedan od problema je nedostatak kanalizacije. Žalbe, kako kažu, niko ne čuje.

1195

Mirno i lepo izbegličko naselje Gornje Livade u Novom Sadu ipak ima svoje probleme. Neke ulice jesu asfaltirane, ali mnogo je onih gde je samo posut tucanik i tako je, kako kažu, poslednjih 25 godina.

Prema rečima meštanina Branka Jelića, tek po pitanju kanalizacije niko ništa ne preduzima.

“Nema osnovne komunalne infrastrukture – voda, putevi, kanalizacija. Struju nismo imali do 2006. i to su neki privremeni priključci. Vodu smo sami finansirali, to su vodovi ispod svih standarda. Preseci creva su ispod standarda i nema dovoljan ni pritisak vode. Putevi su kriminalni. Leti ne možemo otvoriti prozore od prašine, a kad je kiša, to su kaljuge. Deca kad idu u školu moraju po dva para obuće da nose”, navodi Jelić.

On kaže da je ovo naselje geto, okruženo asfaltom sa sve četiri strane i svetlima grada, a uslovi u samom naselju ne odgovaraju slici koju vide.

“Ono je toliko zapostavljeno od strane svih vlasti koje su do sada cirkulisale i oni se obično pojave pred izbore sa svojim frazama da će pomoći stanovništvu, da će uraditi ovo ili ono, ali uglavnom se ništa ne menja. Zadnji put je bilo nasipano tucanikom 2009. godine, gde se posle par kiša stvore lokve, izrupa se put. I onda oni od tada pa do danas izađu sa mašinama, pro forme samo da napišu tamo u nalogu da su nešto radili, poravnaju taj deo puta, prođe valjak, isitni taj mateijal i stvori od njega prašinu”, priča Jelić.

A to što nemaju kanalizaciju često i osete, ističe Jelić. Naime, nije retkost da dođe do izlivanja septičkih jama prilikom većih kiša.

Jelić dodaje da su meštani tražili od grada da i ovim naseljem prođe gradski prevoz, međutim, ni od toga još uvek, kako kaže, nema ništa.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.