Gori Amazonija, ali i centralna Afrika

Prema dostupnim podacima, na teritoriji Angole i DR Konga zabeleženo je više požara nego u Amazoniji, što je izazvalo uznemirenost na društvenim mrežama, prenosi BBC na srpskom jeziku.

0
170

Silovitost požara u Amazoniji izazvala je zabrinutost širom sveta ali, i pored protesta, ima i onih koji se pitaju kakva je situacija u drugim delovima sveta, a odgovori su iznenađujući.

Mnogi su posegli za mapom požara širom sveta koju iz dana u dan osvežava NASA. Kada se pogleda mapa od nedelje, 25. avgusta, vidi se da mnogo više požara plamti na teritoriji centralne Afrike.

Samo tokom dva dana protekle nedelje, u Angoli je zabeleženo oko tri puta više požara nego u Brazilu, pokazuju podaci koje je agencija Blumberg dobila od analitičke meteorološke kompanije Veder Sours (Weather Source).

U Angoli je zabeleženo 6,902 požara, dok je u susednoj Demokratskoj Republici Kongo dokumentovano 3,395, u poređenju sa 2,127 vatrenih stihija u Brazilu.

Paljenje polja u ovim zemljama i je dalje popularno među poljoprivrednicima.

Do paljenja dolazi svake godine pre sezone kiša koja će u Angoli i Kongu početi za oko mesec dana. Možda je to deo objašnjenja zašto požari u ove dve afričke zemlje nisu privukli toliko pažnje.

(BBC)

Sa druge strane, vlada Brazila saopštila je da će odbiti ponudu članica G7 da upute novčanu pomoć za borbu protiv požara u Amazoniji. Francuski predsednik Emanuel Makron, koji je bio domaćin samita G7 u Bijaricu, rekao je da će u tu svrhu biti izdvojeno 20 miliona dolara.

Brazilski zvaničnici nisu objasnili zašto odbijaju ovaj novac, ali je predsednik Žair Bolsonaro ranije optužio Francusku da se prema Brazilu odnosi kao prema koloniji.

Ministar odbrane Brazila Fernando Azevedo e Silva rekao je da požari nisu van kontrole i da je 44.000 vojnika angažovano u gašenju vatre i delovanju povodom krivičnih dela protiv životne sredine u Amazoniji, prenose agencije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.