Goran Hadžić ponovo u Srbiji na neodređeno vreme

Predsednik nekadašnje Republike Srpske Krajine Goran Hadžić vratio se u Srbiju iz Haškog tribunala na neodređeno vreme, rekao je njegov branilac Zoran Živanović.

1581

Odluka tribunala ovog puta, prema rečima Živanovića, nije uslovljena vremenskim ograničenjem, mada su ostale iste obaveze koje je imao i prilikom ranijih puštanja na privremenu slobodu, zabrana napuštanja Novog Sada, zabrana kominiciranja sa medijima o predmetu, kao i sa žrtvama i svedocima.

Prema sadašnjoj odluci sudskog veća, Hadžićev lekar je dužan da Tribunal redovno obaveštava o njegovom zdravstenom stanju, a sud bi mogao da ga eventualno pozove ponovo na neki pregled u Hag, mada do toga može da uopšte i ne dođe, ukazao je Živanović.

On je podsetio da je suđenje Hadžiću pred tribunalom prekinuto u oktobru prošle godine zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja.

Nakon dva meseca u Srbiji na privremenoj slobodi Hadžić je 8. maja otišao u Hag radi neophodnih kontrola i vratio se u ponedeljak.

Hadžiću je u novembru prošle godine dijagnostifikovan tumor mozga.

On se u optužnicom Tužialštva tribunala tereti za progon Hrvata na rasnoj, verskoj i politickoj osnovi, za istrebljenje, ubistva, nezakonito pritvaranje, mučenje, nečovečna dela, deportaciju i prisilno premeštanje u periodu od 1991 do 1993. godine u istočnoj Slavoniji i Kninskoj krajini.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.