Gojković prekinula sednicu Skupštine, nastavak posle izbora

Predsednica Skupštine Maja Gojković je, nakon pauze, prekinula prvu sednicu redovnog prolećnog zasedanja parlamenta i saopštila da će sednica biti nastavljena nakon završetka predsedničkih izbora. Gojković je najavila da će sutra raspisati predsedničke izbore.

0
366

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas da će sutra raspisati predsedničke izbore i da će pauza u radu parlamenta trajati dok se ne završe ti izbori.

Ona je novinarima u Skupštini Srbije rekla da je tu odluku donela jer želi da sačuva i dostojanstvo parlamenta i demokratiju i navela da će sutra u 13 sati obavestiti javnost za koji datum će raspisati predsedničke izbore.

“Stojim iza svoje odluke da napravim pauzu u radu. To je nešto što je dobro za stabilnost Srbije. Svakako sutra u 13.00 ću se obratiti javnosti i saopštiti datum kada će biti održani i predsednički izbori”, rekla je Maja Gojković.

Ona je odbacila kritike opozicije da je pauza određena da se ne bi čuo njihov glas i kritike i istakla da izjave i salve uvreda koje su usledili nakon proglašenja pauze pokazuju da je njena odluka o određivanju pauze bila dobra i da je bila u pravu.

Maja Gojković je kazala i da je pre početka sednice održala konsultacije sa svim šefovima poslaničkih grupa i njihovim zamenicima o tome kako da se organizuje rad parlamenta za vreme predsedničkih izbora i da je posle diskusije sa njima odlučila da odredi pauzu.

“Kada sam saslušala diskusije svih odlučila sam da zarad političke stabilnosti napravim pauzu u radu Skupštine nakon glasanja o tačkama dnevnog reda po hitnom postupku, jer sam donela zaključak koji je bio očigledno dobar, jer je usledila revija konferencija i salve uvreda nakon određivanja pauze”, rekla je Maja Gojković.

Upitana zašto je u holu bio postavljen sto sa koga se obično raspisuju izbori pa potom sklonjen, Maja Gojković je rekla da ne zna i uputila novinare na ljude iz protokola.

Povodom zahteva opozicionih poslanika da Skupština formira nadodbor za kontrolu izbora, ona je rekla da to nije zakonska obaveza.

“To je ukinuto, zakon je vrlo jasan. Nisam tu da podučavam opozicione poslanike”, kazala je Maja Gojković.

Prva sednica redovnog prolećnog zasedanja počela je danas i trajala svega pola sata, a za to vreme utvrđivao se dnevni red, ali ne o svim predloženim tačkama već samo onim koje su po hitnom postupku. Predsednica Skupštine je potom odredila pauzu na zahtev vladajućih stranaka da bi se sa njima konsultovala, ali i da bi otišla na konsultacije u Vladu Srbije.

Može li Saša Janković da bude kandidat za predsednika
Upitana da li Saša Janković može da bude kandidat za predsednika s obzirom da Skupština neće moći da usvoji njegovu ostavku koja je uvrštena na dnevni red sednice, rekla je da nije razmišljala o tome i da je njeno da postupa po Ustavu i zakonu.

“Dao je ostavku. Na njemu je da razmišlja o tome, a on i odavno nije zaštitnik građana”, rekla je Maja Gojković.

DJB, Dveri i Pokret za spas Srbije:Odluka bez presedana

Poslanici opozicije iz ĐB, Dveri i Nova Srbija – Pokret za spas Srbije negodovali su danas zbog odluke da se sednica Skupštine Srbije nastavi po završetku predsedničkih izbora.

Novinarima u parlamentu odvojeno su se obratili Šef poslaničke grupe DJB Saša Radulović, šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović i šefica poslaničke grupe Nova Srbija – Pokret za spas Srbije Sanda Rašković Ivić ocenili su da je to “odluka bez presedana” i najavili pravne lekove.

Radulović je rekao da je to sramotna odluka kojom se, kaže, “suspenduje parlament” za vreme trajanja predsedničkih izbora, te da predstavlja uvođenje “vanrednog stanja”.

On očekuje pritisak na tu odluku i kaže da će pokrenuti sve pravne lekove zbog te odluke.

Obradović kaže da se tom odlukom pod izgovorom političke stabilnosti ukida najvažnija institucija, navodeći da je Maja Gojković prekinula sednicu da bi “otišla po svoje mišljenje u vladu”.

Rašković Ivić pridružila se kritikama DJB i Dveri, navodeći da je odluka da se sednica nastavi posle predsedničkih izbora “ponižavanje parlamenta i silovanje, ne samo skupštine nego i cele Srbije”.

Ona kaže da opozicija treba da se udruži i vidi koji su pravni lekovi da se tome suprotstave, te da će potpisati inicijativu da Vučić podnese ostavku na mesto premijera pošto je kandidat za predsednika.

REAKCIJE POSLE PAUZE

Martinović: Sednica nije prekinuta, u toku konsultacije

Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović izjavio je da sednica skupštine Srbije nije prekinuta nego da je određena pauza u radu radi konsultacija te da će biti nastavljena kada se završe sve konsultacije.

Martinović je rekao da su danas predstavnici pojedinih opozicionih poslaničkih grupa pokušali da bace ljagu na predsednicu parlamenta Maju Gojković i Skupštinu. Navode opozicije da je prekršen Ustav te da je reč o državnom udaru i uvođenju diktature Martinović je ocenio kao neistinite.

Martinović kaže da je Gojković u skladu sa Ustavom zakazala za danas redovno zasedanje uoči koga je održala konsultacije sa svim poslaničkim grupama.

On je precizirao da je Gojković danas obavila dva kruga konsultacija, uoči početka sednice i nakon pauze te da će sednica parlamenta biti nastavljena kada se sve konsultacije završe.

On je rekao da je time Gojković pokazala koliko ima osećaj za dijalog u parlamentu.

Milićević: Sednica će biti nastavljena narednih dana

Šef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević izjavio je da sednica parlamenta danas nije prekinuta, već da je određena pauza, te da će sednica biti nastavljena narednih dana.

Milićević je novinarima u parlamentu rekao da je određena pauza kako bi se napravila ravnoteža između toga da skupština nastavi da radi i obavljanja proceduralnih radnji oko raspisivanja predsedničkih izbora.

On je istakao da je danas obavljen jedan krug konsultacija i da će se konsultacije nastaviti i narednih dana. “Skupština funkcioniše”, rekao je Milićević.

Prema njegovim rečima, vladajuća većina koja je obavila konsultacije smatrala je da je važno naći ravnotežu između onoga što parlament treba da nastavi da radi, a da se na drugoj strani omogući potencijalnim predsedničkim kandidatima da to i budu.

DS predlaže konsultacije sa građanima

Poslanica DS Gordana Čomić izjavila je danas povodom pauze u parlamentu, koju je danas odredila predsednica skupštine Maja Gojković zbog konsultacija sa premijerom, da ta partija predlaže velike konsultacije sa građanima.

“DS predlaže da napravimo velike konsultacije sa građanima i da svima damo dugačku pauzu od aprila”, rekla je Čomić novinarima u parlamentu.

Konsultacije koje su, kaže, tražili šefovi većine mogu da znače dve stvari, da niko ne zna za šta treba da glasa i da predsednik vlade traži da vidi ima li većine.

“Trenutna pauza ne ostavlja dovoljno za zaključak kako će se konsultacije završiti, osim da ćemo dobiti odgovore, znaju li poslanici o čemu treba da glasaju i da li ih ima dovoljno da to izglasaju”, rekla je Čomić.

Ona je poručila da “igrokaz, male drame i zloupotreba vladavine prava treba da prestane” jer, kako je rekla, skupština nije vlasništvo većine.

Obradović: Ukidanje glasa opozicije u parlamentu

Lider Dveri Boško Obradović negodovao je danas zbog pauze u radu parlamenta, ocenjujući da se opoziciji onemogućava da se čuje njen glas tokom predizborne kampanje.

“Je l’ Maja Gojković službenik u vladi? Ako treba da se javi Vučiću na raport, neka ide, ali ima ko umesto nje da vodi sednicu”, rekao je Obradović novinarima u skupštini.

Obradović smatra da pauza, koju je on nazvao prekidom, predstavlja još jedan udar na Narodnu skupštinu i tvrdi da je to uvod u ličnu diktaturu premijera Aleksandra Vučića, uvod u izbornu krađu, te da lider SNS želi da u kampanji postoji samo on, a da drugi kandidati za predsednika nestanu.

Radulović: Pauza pokušaj da se spreči rasprava

Šef poslaničke grupe Dosta je bilo Saša Radulović izjavio je da je određivanje pauze u radu sednice parlamenta pokušaj da se spreči rasprava i poslanici onemoguće da postavljaju pitanja.

Radulović je novinarima u parlamentu rekao da je predsednica skupštine Maja Gojković na današnjem kolegijumu, koga je nazvao farsom, uoči početka redovnog prolećnog zasedanja, “prikrivenim rečima” pokušala da kaže da skupština neće raditi redovno.

Prema Raduloviću neprihvatljivo je da se predsednički izbori raspisuju za trideset dana, kao i to da Aleksandar Vučić u izbornu trku za predsednika Srbije ulazi sa mesta premijera, te ga pozvao da podnese ostavku.

I poslanici SDS-a protestuju

I Poslanici Socijaldemokratske stranke (SDS) protestovali su zbog prekidanja sednice, ocenjujući da će pauza trajati sve dok se ne završe predsednički izbori.

Šef poslaničke grupe SDS-a Marko Đurišić rekao je da nije bilo omogućeno da se na prvoj sednici redovnog prolećnog zasedanja govori o temama koje su važne i o tačkama koje su u dnevni red htele da uvrste opozicione stranke.

“Ovim se ukida kritika i izražavanje drugačijih stavova. Ovo se ne može nazvati demokratskim društvom”, rekao je Đurišić.

Jovanović: I prethodne vlasti ućutkavale opoziciju

Predsednik LDP Čedomir Jovanović izjavio je da su i prethodne vlasti pokušavale da ućutkaju opoziciju tokom kampanje, ali da su za to platile cenu na izborima.

Jovanović je povodom pauze, koja je određena u parlamentu, kazao da se “tišina najviše čuje i da je guranje parlamenta na društvenu marginu preskupo”.

“Sve što se desilo samo ide u prilog definiciji koja Srbiju opisuje kao potpuno haotičnu zemlju. Tišina se najviše čuje i ja mislim da će Vučić razumeti da bi bilo preskupo za njega guranje parlamenta na drušvenu marginu”, rekao je Jovanović novinarima u parlamentu.

Živković: Potpuna degradacija institucija u Srbiji

Lider Nove stranke Zoran Živković ocenio je da su određivanje pauze u radu parlamenta i današnji događaji potpuna degradacija institucija u Srbiji.

Živković je novinarima u parlamentu rekao da se to ne dešava prvi put, ali da se danas dogodio najsvežiji primer da su institucije “potemkinova sela” i da se Aleksandar Vučić ponaša kao da je parlament njegova privatna prćija i dedovina.

On smatra da će predstojeći predsednički izbori biti teški u uslovima na ivici neregularnosti, ali da to ne sme da spreči opoziciju da na njima pobedi.

Šutanovac: Zahtevamo i parlamentarne izbore

Predsednik Demokratske stranke (DS) Dragan Šutanovac pozvao je danas predsednicu Skupštine Srbije Maju Gojković da raspiše i parlamentarne izbore zajedno sa predsedničkim, jer je, kako je ocenio, “parlament postao pijaca, institucije su potpuno urušene, a Srbija više nema vremena za čekanje”.

“Građanima Srbije je svaki dan važan i zato zahtevam od predsednice skupštine Maje Gojković da istovremeno sa predsedničkim izborima raspiše i parlamentarne izbore. Odlaganje sednice zbog konsultacija sa Vučićem predstavlja izigravanje ustava, zakona i procedura”, navedeno je u saopštenju DS.

Kako je ocenjeno, “skupština se pretvorila u pijacu u kojoj se ne zna koliko ima preletača niti ko ima većinu”.

“Dok se Vlada bavi prebrojavanjem svojih poslanika, nivo investicija u našoj zemlji je na istorijskom minimumu, zato što nijedan investitor ne vidi političku stabilnost u zemlji, koja je preduslov za ekonomski prosperitet. Istovremeno, Srbija je četvrta najsiromašnija država Evrope i jasno je da su parlamentarni izbori više nego potrebni”, dodao je predsednik DS.

Šešelj: SRS traži parlamentarne izbore, prekidanje skupštine greška

Predsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj izjavio je danas da bi pored predsedničkih, trebalo da budu održani i vanredni parlamentarni izbori.

SRS smatra da zbog zaoštrene političke situacije u Srbiji treba održati vanredne parlamentarne izbore, a ako se ne održe sada, moraće sledeće godine, rekao je Šešelj.

On je ocenio da bi bilo najbolje da se vanredni izbori održe odmah, jer je očigledno da se promenila volja naroda, što na odgovarajući način mora da se odrazi i na sastav Skupštine Srbije.

Ukoliko se danas ili sutra raspišu i vanredni izbori, oni mogu da budu održani istovremeno sa drugim krugom predsedničkih izbora, kazao je Šešelj.

Predsednik SRS je istakao da je greška što je prekinuta današnja sednica Skupštine. (Agencije, RTV)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.