Godišnjica NATO agresije na SRJ

Danas se navršava 18 godina od početka vazdušnih napada NATO-a na Saveznu Republiku Jugoslaviju. Napadi započeti 24. marta, trajali su 11 nedelja i, prema procenama različitih izvora, u njima je poginulo između 1.200 i 2.500 ljudi.

332

U bombardovanju koje trajalo 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture.

Agresijom na suverenu zemlju NATO je pogazio Povelju UN, ali i sopstveni osnivački akt kojim je pola veka ranije definisan kao odbrambeni savez. Do napada je došlo mimo saglasnosti Saveta bezbednosti UN, suprotno dokumentu o evropskoj bezbednosti iz Helsinkija, pa i nasuprot ustavima pojedinih država članica NATO.

Tokom 79 dana agresije 19 zemalja pod vođstvom SAD korišćena su ubojna sredstva zabranjena međunarodnim konvencijama, uključujući kasetne bombe i granate punjene osiromašenim uranijumom.

Povodom obeležavanja 18 godina od NATO agresije, danas će predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju, opština sa severa Kosova i građani odati poštu stradalima u NATO bombardovanju 1999. godine.

U saopštenju Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica navodi se da 24. mart 1999. godine datum koji je u istorijskom sećanju Srba zauvek ostaje i datum koji se obeležava kao sećanje na zločinačku agresiju NATO pakta na Srbiju.

Polaganje venaca ispred “Spomenika istine”, u blizini glavnog ibarskog mosta u Kosovskoj Mitrovici, biće obavljeno u 12,44 časova, navodi se u saopštenju i dodaje da će povodom 18 godina NATO bombardovanja u opštini Zvečan biti priređen prijem za članove porodica stradalih sa teritorije ove opštine. (RTV)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.