Godišnje se ukloni 12.500 divljih deponija

VIDEO K9: Srbiju na putu ka Evropskoj uniji očekuje i otvaranje poglavlja 27 koje se smatra jednim od najzahtevnijih poglavlja, a tiče se zaštite životne sredine. Tim povodom je na današnjoj sednici Saveta za zaštitu životne sredine razmatran i usvojen Izveštaj Gradske uprave nadležne za ovu oblast o aktivnostima koje su preduzete na ovom polju, a u vezi sa principima propisanim poglavljem 27.

0
421

Pregovaračko poglavlje 27 otvoreno je pre dve godine, rekla je za Kanal 9 Ivana Vujasin iz Saveta za zaštitu životne sredine, dodavši da za sada Grad Novi Sad intenzivno radi na implementaciji zahteva iz pregovaračkog poglavlja.

“Ono što jako bitno da istaknemo, da je Skupština grada Novog Sada donela plan o zaštiti životne sredine na teritoriji našeg grada i to za period od 2015. do 2024. godine. Ono što je važno da napomenem jeste da se uveliko radi na ozelenjavanju naših površina koje sproodi JKP Gradsko zelenilo i da se uklanjaju deponije i saniraju zahvaljujući JKP Čistoća”, navela je Vujasin.

Za pohvalu je i što je grad obezbedio monitoring i praćenje zagađenja vazduha, površinskih voda, aeropolena i nivoa buke. Ipak, jedan od najvećih problema u gradu jeste svest ljudi koja nije dovoljno razvijena po pitanju ekologije, te se građani često nesavesno ponašaju. Jedan od primera takvog ponašanja jesu divlje deponije, a jedan od načina za uvođenej reda jeste kaznena politika.

“Kazne, konkretno, su osam hiljada za fizička lica i to bi trebalo rigoroznije da se sprovodi, a za pravna lica od 50.000 do milion dinara. Nedopustivo je da na teritoriji grada Novog Sada sa prigradskim naseljima na godišnjem nivou se ukloni oko 12.500 deponija, što bi dnevno iznosilo oko 30 do 40 deponija, tako da je jako važno da budimo svest kod naših građana”, rekla je Vujasin.

Na sednici je konstatovano i da Gradska uprava za zaštitu životne sredine prati donošenje novih i izmene i dopune postojećih zakona i podzakonskih akata u oblasti zaštite životne sredine i svoje aktivnosti usaglašava sa istim, ali i aktivno učestvuje u donošenju zakona i podzakonskih akata davanjem mišljenja i predloga.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.