Godinu dana od smrti Blekija

VIDEO K9: Godinu dana od ubistva Kristijana Kostića Blekija u Novom Sadu, Građanski pokret Bravo! Odlučio je da pokrene inicijativu “Sećanje na Blekija” te otvori mogućnost postavljanja spomen obeležja koje bi bilo podsetnik na to da nasilje ne sme biti deo našeg društva.

0
60

U Katoličkoj porti građani Novog Sada danas obeležavaju godinu dana od smrti uličnog svirača Kristijana Kostića Blekija.

Iz Građanskog pokreta “Bravo!” navode da, iako je postojala ideja koju je podržao i tadašnji  gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, o postavljanju spomen-obeležje koje bi  podsećalo na Blekija i istovremeno bilo opomena da nasilje od kakvog je stradao nikada više ne sme da se ponovi, ona za sada nije realizovana.

Stoga, obeležavanjem godišnjice od Blekijeve smrti, ovaj građanski pokret, kako navode, otvara razgovor o mogućoj figuri, spomen-ploči ili drugom obeležju i lokacijama na kojima bi ono bilo postavljeno i poziva umetnike, arhitekte, prijatelje i zainteresovanu javnost da postanu deo inicijative „Sećanje na Blekija“ koju će, poštujući gradsku Odluku o podizanju i održavanju spomenika, uputiti Savetu za kulturu i informisanje Novog Sada.

Podsetimo, Kostić je ubijen 9. februara 2022. godine u ranim jutarnjim časovima nakon što je opljačkan za 390 dinara, a potom i pretučen.
Zbog zadobijenih teških povreda, Bleki je ubrzo preminuo u Urgentnom centru. Za ovo ubistvo ubrzo je uhapšen Ž. R. iz Žablja, a Viši sud u Novom Sadu osudio ga je na 18 godina zatvora.

VIDEO/ Youtube Bleki Novi Sad

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.